Print header

Mentorstvo prostovoljcem

Mentorstvo prostovoljcem vam najprej predstavljamo kot čast. Čast delati z ljudmi, ki pristopijo prostovoljno, z osebnim zagonom, da nekaj prispevajo ljudem okoli sebi, družbi, pa tudi poslanstvu vaše organizacije.

Delo prinaša svoje odgovornosti. Mentor, organizator, kontaktna oseba ali kakorkoli imenujemo osebo, ki spremlja delo prostovoljca, je povezovalni člen med organizacijo in prostovoljcem. Poskrbeti mora za njegovo pripravo na delo, ki lahko obsega samo krajši pogovor ali časovno daljša izobraževanja. Delo mora koordinirati tako, da sta čas in energija prostovoljca koristno uporabljena, poskrbeti mora za načrtovana poročila in njegovo delo predstaviti kot pomemben prispevek skupnosti. V dogovoru pa je dolžan skrbeti ne samo za njegov razvoj pri delu, temveč tudi za prenos pridobljenih veščin, spretnosti in znanj za njegovo osebno rast in razvoj.

Mentorstvo nas velikokrat postavi pred zanimiva vprašanja. Z izzivi se srečujemo že pri pridobivanju prostovoljcev, še več pa pri ohranjanju motivacije prostovoljca in v iskanju primerne zahvale. V pomoč pri opravljanju častnega, a odgovornega dela smo za vse mentorje prostovoljcev na Slovenski filantropiji skupaj z drugimi organizacijami pripravili ABC prostovoljstva – priročnik za mentorje. Prijetno in poučno branje bodo tudi knjige predsednice Slovenske filantropije Anice Mikuš Kos, ki jih najdete tu.

Za podporo vzpostavljamo intervizijske skupine, skupine mentorjev, ki medsebojno rešujejo zagate mentorjev pri delu. V podporo smo vam tudi v pisarni Slovenske filantropije, po telefonu ali elektronski pošti, kjer vam bomo z veseljem odgovorili na vaša vprašanja. V kolikor se vam pri delu zastavljajo etična vprašanja, lahko ta naslovite na Etično komisijo ustanovljeno po Etičnem kodeksu organiziranega prostovoljstva. E-naslov: eticna.komisija@filantropija.org.

 

 

Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se