Print header

Aktivnosti v vašem kraju

V tem tednu potekajo številni lokalni dogodki po različnih krajih Slovenije in vključujejo tako okrogle mize na aktualne teme povezane s prostovoljstvom kot predstavitve organizacij ter druge dogodke.

Grobelno
V Domu krajanov Grobelno bodo nastopile Rajske strune iz Grobelnega.

Krško
Mladinski center Krško pripravlja za prostovoljce in mentorje s področja mladinskega dela in sociale tri izobraževanja: Kako poskrbim zase, da lahko dajem iz polnega srca, Spoprijemanje s stresom in Vidiki prostovoljstva skozi prizmo mentorjev in prostovoljcev.

Kuzma
Prostovoljci OŠ Kuzma in OŠ Grad, skupaj z mentorji in stanovalci Doma Kuzma bodo pripravili medgeneracijsko in medšolsko, sedaj že tradicionalno, druženje. Sodelujoči se bodo razdelili v tri skupine, v okviru katerih bodo tekmovali v igri Iskanje skritega zaklada. OŠ Kuzma pa organizira tudi dogodek v okviru katerega se bodo družili prostovoljci šole in porabski upokojenci. Upokojenci so izrazili željo po računalniškem usposabljanju v slovenskem jeziku, zato se bodo ta dan na šoli, ob pomoči učencev prostovoljcev, učili osnov računalništva ter se družili ob izražanju v slovenskem jeziku.

Ljutomer
Na Paradi učenja se bo predstavljal Mladinski svet Ljutomer, obiskovalci pa bodo lahko spoznali tudi njihove prostovoljce ter dobili informacije o prostovoljskih priložnostih. Na kulinaričnih delavnicah v Mladinskem svetu Ljutomer pa bodo sodelovali prostovoljci s svojim kuharskim znanjem in nenazadnje tudi s svojimi recepti.

Logatec
Hiša Sadeži družbe Logatec bo v sodelovanju z Javnim zavodom Cene Štupar, prosilci za azil ter prostovoljci organizirala dogodek »Eritrejsko popoldne v Logatcu«. V okviru dogodka bodo obiskovalcem predstavili Eritrejo, tradicionalno eritrejsko kavo, hrano, glasbo in ples.

Laško
OŠ Primoža Trubarja Laško vabi v Hišo generacij Laško, da skupaj odprete 11. MEDNARODNO potujočo likovno razstavo IGRAJ SE Z MANO. Na občinskem dvorišču v Laškem pa bo predstavitev delovanja prostovoljskih organizacij v občini Laško in zahvala prostovoljcem za njihovo udejstvovanje. Na prireditvi bodo objavljeni tudi rezultati Javnega natečaja za izbor "Naj prostovoljec/prostovoljka občine Laško 2017" in podeljena priznanja najboljšim.

Metlika
V Hiši Sadeži družbe Metlika bodo izvedli delavnice zasaditve visoke grade, vegansko kuharsko delavnico, imeli bodo tudi dan odprtih vrat in druge aktivnosti.

Maribor
Infopeka s številnimi drugimi organizacijami pripravlja informativno družabni dogodek Prostovoljsko mesto. Osrednji dogodek »Festivala prostovoljstva v Mariboru 2018«, ki bo v sredo, 16. 5. 2018, med 10.00 in 15.00 na Glavnem trgu, bo temeljil na ideji “Prostovoljskega mesta”, v katerem bo letos v ospredju tema povezovanje v skupnosti. Obiskovalkam_cem »Prostovoljskega mesta« bodo organizacije in njihovi_e prostovoljke_ci skozi osebne pogovore in s pomočjo informacijskega materiala predstavili prostovoljske programe in projekte, aktivnosti ter dosežke v lokalni skupnosti.

Nova Gorica
Mladinski center Nova Gorica bo organiziral medgeneracijsko prostovoljsko delovno akcijo, ki bo potekala na širšem območju mestnega gozda Panovec.

Starošince
Zavod nazaj na konja pripravlja usposabljanje za vse, ki bi želeli postati prostovoljci v njihovem zavodu. Namenjeno je vsem, ki bi želeli delati z otroki in družinami (v sklopu našega družinskega centra), z odraslimi (v sklopu dnevnega centra) in s konji (v sklopu konjeniškega parka).

Sežana
Zavod Sopotniki bo skupaj z vrtcem Sežana pripravil ustvarjalno delavnico za otroke. Otroci bodo iz kartona izdelovali avtomobilčke, ki jih bodo pobarvali. Med ustvarjanjem bodo Sopotniki povedali kdo smo in kaj je to prostovoljstvo. Izdelani avtomobilčki bodo na Veseli dan prostovoljstva krasili stojnico Sopotnikov - v duhu medgeneracijske solidarnosti.

Trbovlje
Prostovoljec Večgeneracijskega centra Zasavje bo pripravil predstavitev »Trbovlje nekoč« in predavanje za stanovalce Doma starejših občanov Franc Salamon Trbovlje. V prostorih društva DPM Trbovlje bo na ogled razstava o prostovoljskem delu skozi vseh 65 let delovanja društva in predstavitev vseh možnosti prostovoljskega dela. Dan odprtih vrat je namenjen druženju, spoznavanju, seznanitvi z našim delom.

Veržej
Mladinski svet Ljutomer v sodelovanju z Društvom GUP - mrtvice reke Mure organizira gozdno učno pot ob mrtvicah reke Mure, katere cilj je spoznavanje flore in favne prleških ravnic.

Žalec
Hiša Sadeži družbe Žalec vabi na urice pletenja, kuharsko delavnico, računalniško delavnico, sproščanje s plesom, jogo in številne druge aktivnosti.

Vse lokalne dogodke lahko bolj podrobno pogledate tukaj. 

Je tudi v vašem kraju razvito prostovoljstvo in ga želite podpreti?

Nekaj idej za izvedbo akcij v okviru Nacionalnega tedna prostovoljstva:

 • Predstavitev prostovoljskih organizacij, ki delujejo v lokalnem okolju, predstavitev možnosti vključevanja prostovoljcev in možnosti prostovoljske pomoči.
 • Prireditev, zahvala prostovoljcem in podelitev občinskih priznanj.
 • Predavanja in okrogle mize na temo prostovoljstva, spodbujanje za vključitev v prostovoljstvo.
 • Druženje prostovoljcev in vseh tistih, ki bi radi postali prostovoljci.
 • Medgeneracijsko druženje, učenje spretnostih in predajanje znanj ene generacije drugi.
 • Različne ustvarjalne delavnice in športni dogodki.
 • Gledališke predstave, s katerim opozorite na aktualno problematiko ranljivih skupin.
 • Izlet s prostovoljci in z gibalno oviranimi posamezniki.
 • Osveščevalne akcije o zdravju.
 • EVS: Predstavitev prostovoljstva v tujini, predstavitev prostovoljcev iz tujine, ki opravljajo prostovoljsko delo v Sloveniji.
 • Zbiranje šolskih potrebščin za socialno ogrožene družine, izmenjevalnica knjig, oblačil …
 • Skupno druženje prostovoljcev in uporabnikov … in mnoge druge.

Katero akcijo boste letos pripravili vi? Spletni obrazec za prijavo bo odprt do srede, 9. 5. 2018.

Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se