Print header

Zdravstveni delavci po vsej Evropi zahtevajo enak dostop do zdravstvenega varstva za neevidentirane migrante

24.03.2011

Zdravstveni delavci in organizacije po vsej Evropi so sprejeli Evropsko deklaracijo zdravstvenih delavcev "Zmanjševanje neenakosti na področju zdravja v EU". 22. marca so jo predali Evropski komisiji ter pozvali institucije EU kot tudi države članice, naj sprejmejo ukrepe, ki bodo omogočali spoštovanje njihovih deontoloških obvez do vseh bolnikov, vključno z neevidentiranimi emigranti.

V Evropski uniji prakso zdravstvenih delavcev ovirajo politike, ki preprečujejo nediskriminatoren dostop do zdravstvenega varstva, zlasti ko gre za priseljence brez dokumentov. Prav zaradi tega je Evropsko deklaracijo zdravstvenih delavcev "Resolucija o zmanjševanju neenakosti na področju zdravja v EU" podpisalo 6971 podpisnikov, med katerimi je več kot 100 zdravstvenih organizacij, ki predstavljajo večje število zdravstvenih delavcev. Ugledno Evropsko združenje zdravstvenih delavcev, ki vključuje Stalni odbor evropskih zdravnikov (CPME), Evropski svet medicinskih naročil (ECMO) in Evropska federacija združenj medicinskih sester (EFN) je prav tako med podpisniki deklaracije.

V Sloveniji je Deklaracijo podpisalo 7 podpisnikov.

Uspeh te Deklaracije poudarja zavezo zdravstvenih delavcev in zdravstvenih organizacij za varstvo vseh bolnikov brez diskriminacije. Podpis izjave je sredstvo, s katerim potrjujejo svojo deontološko obvezanost in zahtevajo opravljanje svojega dela v celoti. Da bi lahko to dosegli, Evropska deklaracija zdravstvenih delavcev zahteva, "da se lahko v dani situaciji odločijo, katera zdravstvena oskrba naj bi bila nudena bolniku, brez omejitev, ki bi bile vezane na njihov rezidenčni status". 

Do predaje deklaracije je prišlo v trenutku, ko predstavljata pravica do zdravja vseh ljudi in zmanjševanje neenakosti v zdravstvu vse večjo skrb za institucije EU. Evropska poslanka Edite Estrela je poudarila, da je Evropski parlament v svoji "Resoluciji o zmanjševanju neenakosti na področju zdravja v EU", sprejeti 7. marca 2011, poudaril, da "poziva države članice, naj najbolj ranljivim skupinam, vključno z neevidentiranimi migranti, zagotovijo enak dostopa do zdravstvenega varstva".

Kontakti:

Resolucija o zmanjševanju neenakosti na področju zdravja v EU je dostopna tukaj.
Video z javne obravnave v Evropskem parlamentu na temo “Preprečevanje dostopa do zdravstvenega varstva za neevidentirane otroke in ženske: spodbujanje zdravstvenih neenakosti”, ki je potekala 8. decembra 2010.

<< nazaj | Arhiv

Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se