Print header

Zaključek projekta Od 0 do 100 – SKUPAJ

30.04.2014 Društvo Novita

Po dobrem letu, se je konec aprila zaključil medgeneracijski projekt Društva Novita. Že samo ime projekta, Od 0 do 100 – SKUPAJ, pove, da je bil naš glavni cilj povezati starostne skupine v skupno ustvarjanje, druženje in izobraževanje. Konkretneje, povezati otroke in starostnike pod mentorstvom mladih izvajalcev Društva. 

Spomnimo, začetki segajo v leto 2012, ko je na podlagi zaznav s terena prišla ideja, da je potrebno na področju medgeneracijskega povezovanja, če ga želimo ponovno vpeljati v sfero družbe, v praksi še marsikaj postoriti. Tako se je rodil projekt Od 0 do 100 – SKUPAJ, katerega namen je bil združiti otroke in starostnike različnih kultur v skupno ustvarjanje in povezovanje z aktivnim vključevanjem, prostovoljnim delom, da razvijajo svojo ustvarjalnost, samopodobo, izboljšajo medsebojne odnose, pridobijo nova znanja in kompetence ter da postanejo aktivni in strpni državljani. Sodelovali so stanovalci treh domov za starejše občane v Ljubljani in učenci treh osnovnih šol iz Ljubljane.

Opažamo, da so dandanes otroci večinoma časa prepuščeni sami sebi. Veliko družin, predvsem v mestih, ne živi več skupaj s starimi starši. Otroci imajo zelo malo stika s starejšimi. Igrajo se namesto s pravimi prijatelji z virtualnimi, preproste družabne igre pa so zamenjale računalniške, živijo nezdravo. Po drugi strani, starejši, v večini ne razumejo odraščanja današnjih otrok in zato prihaja večkrat do medsebojnega nerazumevanja in nepotrebnih konfliktov.

Projekt je potekal preko izobraževalno ustvarjalnih delavnic, v katerih so se vsi udeleženci poistovetili z vlogo učitelja in učenca. Vsak je imel priložnost podeliti svoje znanje in izkušnje ter se kaj novega naučiti. Ves čas pa je bil poudarek na skupnem ustvarjanju in druženju mladih in starih, za dosego cilja vsake aktivnosti. Zaradi lažje izvedbe in vključenosti starostnikov so aktivnosti potekale v sodelujočih domovih za starejše občane. Delavnice smo prilagajali letnim časom in nekaterim praznikom.

Tako smo za novo leto izdelovali Drevo želja. V času Miklavža smo oblikovali Snežake presenečenja, pred poletnimi počitnicami smo pripravljali skupno malico (sadno kupo), starejši so pripovedovali o svojem otroštvu, življenju brez elektrike, zvezkov, elektronike, sladkarij. Za lažjo predstavo smo prinesli stare predmete, ki so zbudili marsikateri spomin pri starejših in začudenje pri otrocih. Posadi smo rožice in vrtnarili, odkrivali smo razlike med starostnimi obdobji. Predvsem pa smo se vsakič učili en od drugega, se med seboj spodbujali in si pomagali. Starost ni bila ovira za nobeno opravilo. Vsako aktivnost je spremljalo petje, ki je prijetno povezalo zbrane. Skupno smo izvedli več kot 30 delavnic, v katerih je sodelovalo več kot 1150 udeležencev (otrok, starostnikov in izvajalcev). Najmlajši udeleženci so bili stari 6 let, najstarejši udeleženec šteje 107 let.

Zaradi dolžine projekta in dveh šolskih let (marec 2013 – april 2014), smo ga razdelili na tri obdobja. Prvo obdobje je potekalo od začetka projekta do poletja, drugo od septembra do novega leta in tretje od januarja letos do zaključka. Za zaključek smo pripravili dve kulturno družabni prireditvi z razstavo slik, nastalih med celotnim projektom. Bistvo teh prireditev je bilo, da so v programu sodelovali in nastopali ravno udeleženci projekta. Tako so otroci pripravili različne točke, ravno tako tudi starostniki. Ob razstavljenih fotografijah so skupaj obujali spomine na skupna ustvarjenja in druženja.

Projekt se je zaključil, namen smo dosegli v celoti. Med projektom smo dobili kar nekaj povpraševanj o možnosti vključitve in sodelovanja v projektu iz različnih strani. V vsem času nismo zaznali nikakršnih težav, ovir s strani sodelujočih. Pri udeležencih so vidne spremembe v sprejemanju in razumevanju drug drugega. Ustvarjanje, učenje in druženje je lahko zabavno tudi z osebno 70 let mlajšo ali starejšo. Starost prinese modrost in življenjske izkušnje. Mladost pa navihanost in eksperimentiranje. Ko to združimo, dobimo enkratno kombinacijo, kjer lahko vsak prispeva tisto kar najbolje ve in zna, za dosego postavljenega cilja. Izjemno se je v času projekta spremenila komunikacija in odnos do druge starostne skupine. Otroci so spoznali, da starejši kljub starosti še zelo veliko zmorejo in znajo. Njihove življenjske zgodbe so, za današnjo mladino, nekaj posebnega in nepredstavljivega. Zato so jih v spraševali o vsem mogočim. Starejši so vsaj za ta čas pozabili na vsakodnevne tegobe in osamljenost ter si povrnili občutek koristnosti in vključenosti v družbo. Udeleženci so se skupaj z izvajalci veliko naučili in skupaj, na malce drugačen način, preživeli nekaj prostega časa. 

Ob zaključku smo izdali knjižico z naslovom projekta Od 0 do 100 – SKUPAJ. V kateri so poleg opisa projekta, namena in poteka aktivnosti, vključeni tudi prispevki, mnenja in vtisi udeležencev ter strokovnega osebja.  

Ne glede na to, koliko si star, vedno se je lepo igrati in uživati v družbi kjer si sprejet, ne glede na vse.     

 

Projekt je bil sofinanciran s strani Evropske unije, v okviru programa Mladi v akciji.

Več informacij o projektu si lahko preberete na spletni strani www.drustvo-novita-org.

Tadeja Krajnc, Društvo Novita

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se

Slovenska filantropija FIHO
mddsz MJU
Euskladi.si Creatim Ržišnik Perc
Dostavljalec
Copyright © 2021 Slovenska filantropija, vse pravice pridržane | Politika varovanja zasebnosti | PiškotkiProdukcija: Creatim