Print header

JAVNE RAZPRAVE O ZAKONU O PROSTOVOLJSTVU

01.09.2010

Do današnjega dne se je zgodilo že šest javnih razprav po Sloveniji. Kljub nekoliko manj ugodnemu terminu, je bila udeležba dobra, saj je Zakon o prostovoljstvu dolgo časa pričakovana sistemska regulativa, ki bo pomembno vplivala na razvoj prostovoljstva v vseh prostovoljskih organizacijah.

Če posplošimo, prostovoljske organizacije podpirajo trenutno besedilo. Prejeli smo več manjših popravkov. Predstavniki organizacij med drugim menijo, da sprejem Zakona o prostovoljstvu še ni dovolj za njegov razvoj. Prostovoljske organizacije pričakujejo, da se bodo na podlagi tega zakona oblikovale dodatne in še konkretnejše spodbude. Želijo si tudi močnejšo podporo lokalne skupnosti, katere pa ni mogoče predpisati z zakonom.

Prostovoljske organizacije podpirajo stališče nevladne delovne skupine za sistemsko ureditev prostovoljstva o spremembi definicije prostovoljskih organizacij, načinu vključitve prostovoljskih organizacij v pripravo državne strategije in o spremembi člena o kazenskih določbah. Strah pred administrativnimi nalogami vodenja evidenc o opravljenem prostovoljstvu se meša s pričakovanji ugodnosti, ki jih le-ta prinaša. Od pripravljavcev končnega besedila pričakujejo, da bodo njihove pripombe upoštevane in bo zakon v polnosti zaživel za korist prostovoljcev, prostovoljskih organizacij in prostovoljstva.

Primož Jamšek, Slovenska filantropija, za nevladno delovno skupino za sistemsko ureditev prostovoljstva

 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se