Print header

Prostovoljci kot vetrnice

26.11.2015

Prostovoljci so kot vetrnice - so največji evropski vir obnovljive energije. Lahko pa jih enačimo z vetrnicami še iz drugih razlogov: imajo različne vloge, nastopajo v različnih oblikah in velikostih,        prostovoljstvo je lahko tudi nepredvidljivo.

Vetrnice niso celovita rešitev – prav tako niso prostovoljci.

V tem kontekstu si lahko predstavljamo prostovoljstvo kot potrebno energijo, ki poganja različne sektorje: civilno zaščito, storitve socialne varnosti (izpolnjevanje potreb ranljivih ljudi), izobraževanje (formalno in neformalno), okolje, šport, zdravje in kultura.

Vetrnice prispevajo k bolj čistemu, bolj zelenemu okolju, niso pa celovita rešitev za naše energijske potrebe. Prav tako prostovoljci niso celovita rešitev za družbene potrebe.

Aktivni državljani/prostovoljci prispevajo k ustvarjanju in oblikovanju družbe, v kateri želimo živeti. Zato moramo preprečiti, da se prostovoljce izkorišča kot odgovor in način rešitve za izzive, s katerimi se sooča Evropa.

Prostovoljci morajo biti prepoznani kot odraz evropskih vrednot, kot legitimna protiutež nepravičnosti in kot primeren način izražanja solidarnosti med državljani.

Med ljudmi obstaja želja, da postanejo prej aktivni državljani kot pa pasivni potrošniki. Ta tendenca je jasno nakazana s pomočjo ljudi, ki svoj čas in znanje prostovoljno nudijo tam, kjer je potrebno.

Marko Paunović, CEV (Evropski prostovoljski center), je govorec na 10. Slovenskem kongresu prostovoljstva 

Govor v celoti

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se