Print header

Dobra dela ne potrebujejo reklame, dobra dela potrebujejo dobre zgodbe

27.01.2011

Poziv medijem, da v evropskem letu prostovoljstva poročajo o ljudeh, ki nesebično pomagajo sočloveku, ter namenijo dovolj prostora majhnim zgodbam, ki pa imajo široke in daljnosežne posledice, so bile skupne misli današnjih govorcev na novinarski konferenci Slovenske filantropije.
Direktorica Slovenske filantropije, Tereza Novak, je prepričana, da dobra dela res ne potrebujejo reklame, da pa si Slovenska filantropija že vsa leta prizadeva za boljšo promocijo in prepoznavnost prostovoljstva prav s promocijo spodbudnih in pozitivnih zgodb. Z novo kampanjo »Dobra dela ne potrebujejo reklame, dobra dela potrebujejo vas.« pa želi za prostovoljstvo navdušiti čim več ljudi vseh starosti.
  Zato si je med cilje, ki jih želi doseči do leta 2012, zastavila povečanje števila šol, ki gojijo prostovoljstvo iz 244 na 450, tudi s pomočjo usposabljanja 600 pedagoških delavcev, in tako med mladimi širiti vrednote solidarnosti, odgovornosti in empatije. Kot nosilka Slovenske mreže prostovoljskih organizacij želi v mrežo, ki danes povezuje 664 organizacij, vključiti skupaj vsaj 800 organizacij, in tako prostovoljsko delo še bolj povezati in organizirati.
  Ena večjih načrtovanih aktivnosti v evropskem letu prostovoljstva je poleg Festivala prostovoljstva mladih in Kongresa prostovoljstva Dan za spremembe, ki bo potekal 26. marca. Lani je po celi Sloveniji na isti dan potekalo 75 zelo raznovrstnih akcij, letos si želi številko podvojiti. Z vzpodbujanjem k snovanju aktivnosti in udeležbi na njih, želi doseči cilj, da bodo ljudje polni novih idej pričakali Dan za spremembe v letu 2012 in jih uresničili. Cilj za leto 2012 je prirediti 250 prostovoljskih akcij. Ambasador prostovoljstva Boštjan Klun je kot primer aktivnosti, ki bo potekala letos, predstavil projekt »Urejanje učilnice v naravi«, kot so ga poimenovali dijaki gimnazije in srednje ekonomske šole Trbovlje. S pomočjo bivših dijakov, staršev, učiteljev in drugih občanov bodo dijaki uredili zapuščen park ob šoli. Ambasador Dan za spremembe vidi »kot priložnost, ko lahko celotna Slovenija v kratkem času naredi nekaj dobrega za vse nas.« Prav tako je pozval medijske hiše, da o akcijah, ki bodo na ta dan potekale, izčrpno poročajo in na svoj način postanejo del teh sprememb.
  Ambasadorka prostovoljstva Barbara Miklič Türk se je zahvalila vsem prostovoljcem, ki jih v Sloveniji ni malo, ter izrazila upanje, da bo ljudi, ki so srečni zato, ker pomagajo, še več. »Državljani moramo biti bolj aktivni in sprejeti odgovornost zase in malo tudi za druge,« je k prostovoljstvu pozvala državljane, medije pa je nagovorila: »V evropskem letu prostovoljstva imate mediji vso pravico in dolžnost, da poročate o teh krasnih ljudeh. Naredimo to državo malo bolj optimistično.«
  Prav optimizem je tisti, ki ga država državljanom jemlje tudi z novim predlogom zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ugotavlja Tereza Novak, saj država sosedsko pomoč opredeljuje kot potencialno delo na črno. To pa je v nasprotju s sporočilom države, da bo spodbujala prostovoljstvo. Prepričana je, da je napočil čas, da se odnos slovenske države do prostovoljstva spremeni, da se prostovoljstvu nameni več pozornosti in prostovoljske zgodbe dobijo več prostora.  Foto: Janez Platiše

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se