Print header

Pozdravljamo sprejetje Zakona o prostovoljstvu

03.02.2011

Poslanke in poslanci so v četrtek, 3. februarja  brez glasu proti sprejeli dolgo pričakovani Zakon o prostovoljstvu. Že v  torek so na drugem branju vse stranke pozdravile in podprle sprejem zakona, ki prvič sistemsko ureja področje prostovoljstva. Največ razprav je ta dan potekalo o 5. členu, ki pravi, da se v prostovoljsko delo ne šteje brezplačno opravljanje dela, ki je namenjeno zadovoljevanju zgolj osebnih interesov članov v članski organizaciji in niso v splošno družbeno korist ter o 9. členu¸, ki govori o organiziranem prostovoljstvu. 

Zakon opredeljuje prostovoljstvo kot družbeno koristno brezplačno delo, prostovoljci pa bodo o pridobljenem znanju prejeli potrdilo. Novost, ki se uvaja v pravni red na obravnavanem področju, je poenotenje in sistematično vodenje evidenc o prostovoljcih in opravljenem prostovoljskem delu. 

Kaj sledi?
Pripravil se bo uradni čistopis zakona glede na zadnje sprejete amandmaje v tretjem branju. Medresorska delovna skupina, ki je pripravljala besedilo zakona, bo v kratkem pripravila tudi podzakonske akte. Zakon začne veljati 15 dni po objavi v Uradnem listu RS, ki bo v naslednjih dneh. Na Slovenski filantropiji, nosilki Slovenske mreže prostovoljskih organizacij, pa napovedujemo predstavitev besedila zakona v več krajih v mesecu februarju, da se seznanimo s prednostmi in izzivi zakona.

 


 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se