Print header

Prihaja FMF Na poti 2011

16.06.2011

Festival Migrantskega Filma Na poti

17.-23. junij

(Ljubljana, povsod kamor so nas spustili)
 
Slovenska filantropija in Zavod Voluntariat drugo leto zapored organizirata filmski festival, ki je posvečen beguncem in vsem migrantom, ki so iz različnih razlogov primorani zapustiti svoje domove in si ustvariti življenje izven svojega domačega okolja. Migracijam v 21. stoletju še vedno botrujejo že dobro znani razlogi in okoliščine, kot je diskriminacija posameznikov in skupin na podlagi etnične, kulturne ali verske pripadnosti oziroma na podlagi osebnih lastnosti in okoliščin posameznikov, kot sta spol in spolna usmerjenost. Med osrednje vzroke migracij se prav tako uvrščata tudi neenakomerna ekonomska in socialna razvitost držav na regionalni in globalni ravni. Ob tem smo v novem stoletju priča novim pojavom in dejavnikom, ki predvsem zaradi sprememb v življenjskih okoljih sprožajo nove vale in smeri migracij ter ustvarjajo nove 'kategorije' migrantov, kot so na primer okoljski begunci. Migracije ostajajo eden osrednjih globalnih trendov 21. stoletja in terjajo skupen premislek o možnostih za vključevanje migrantov v nova okolja ter kritičen pogled na vzroke za migracije in neustreznosti oz. nepravičnost migracijskih in azilnih politik na nacionalnih in mednarodni ravni.

Festival migrantskega filma Na poti bo letos zopet potekal na različnih lokacijah; iz Mestnega muzeja bomo migrirali v KUD France Prešeren, preko Kinodvora se bomo pretihotapili v Slovensko kinoteko in se nato po stranskih ulicah prebili v Staro mestno elektrarno, od koder bomo vzpostavili večerno postojanko na letnem vrtu Gale Hale. Prav tako bo raznolika vsebina festivala, saj bomo v letošnjem programu filmsko debato vodili znotraj štirih tematskih sklopov; ekonomske migracije, evropske migracijske in azilne politike, okoljske migracije in vpliv globalizacije na sodobne migracije.

Znotraj teh sklopov smo poleg filmskega programa pripravili tudi štiri okrogle mize s spremljajočimi medkulturnimi večeri. V sklopu spremljevalnega programa bomo s pomočjo strokovnjakov s področja migracij obravnavali teme, o katerih bodo spregovorili filmi. K sodelovanju ste z mnenji, vprašanji in odzivi vabljeni tudi vi, publika, ki boste skupaj z nami soustvarjali festival. Vaše sodelovanje bo namreč prispevalo k nujno potrebnemu medkulturnemu dialogu in bo hkati omogočilo širjenje in pridobivanje dodatnih informacij o migracijskih temah.

Medkulturni večeri nam bodo omogočili, da pridobljeno teorijo z okroglih miz preverimo tudi v praksi. Migranti v Sloveniji nam bodo predstavili svojo lastno kulturo, katero so velikokrat primorani pustiti doma, za štirimi stenami. V svojo kulturo nas bodo popeljala različna migrantska društva, raznolikost in bogastvo kultur pa bomo spoznavali tudi skozi najbolj empatičen organ človeškega telesa, ko bomo okušali njihove domače kulinarične specialitete.

Letošnji festival je tudi priložnost, da se zahvalimo vsem prostovoljcem, ki so migrantom v Sloveniji v oporo kot učni pomočniki, kot zagovorniki njihovih pravic ali jim ponujajo roko pri vključevanju v lokalno okolje.

Gverilska narava festivala Na poti bo vidna tudi v filmskem gradivu. Zavrteli bomo več kot dvajset filmov, ki prikazujejo izpovedi resničnih ljudi, beguncev in migrantov. Filmski ustvarjalci so jih spremljali na njihovi poti, z njimi životarili v barakah in azilnih domovih ter protestirali na ulicah. Na trak so tako zapisali njihovo neposredno izkušnjo, brez sprenevedanja in posebnih učinkov.

Otvoritev festivala bo pripadala dvema filmoma; slovenskemu kratkemu dokumentarcu Ta glaunu pr' pustu (2009), ki na pronicljiv način prikaže prihod makedonskih delavcev v Cerkno. Sledil mu bo tajvanski film Lesbian factory (2010), ki prikazuje iskanje ljubezni sredi suženjskih razmer delavk v 'zgodbi o uspehu9, ki ji pravimo Made in TaiwanT. Temni strani globalizacije in kapitalizma si bomo ogledali na otvoritvi festivala, 17. junija v Mestnem muzeju. Tam bo zbrane nagovorila tudi ljubiteljica sedme umetnosti, ministrica za kulturo Majda širca.   Vabljeni na festival Na poti, v družbo ljudi, ki jim ni vseeno.
    Več

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se