Print header

Plačevanje prispevkov za prostovoljce?

14.06.2012

Slovenska filantropija, nosilka Slovenske mrež prostovoljskih organizacij, se je seznanila s pojasnilom Davčnega urada RS, št. 4250-1108/2012-7 z dnem 14. 5. 2012. Pojasnilo o zavarovanju prostovoljcev govori, da prostovoljske organizacije morajo plačevati pavšalne prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter zdravstveno zavarovanje. Davčnemu uradu RS smo izrekli nestrinjanje in jim predstavili družbene posledice povezane s striktnim izvajanjem teh navodil, številnee organizacije bi zaradi nezmožnosti plačila bile prisiljene prekiniti prostovoljsko delo.  

Naše pismo, ki ga lahko preberete spodaj, so prejeli in nam 6. 6. 2012 odgovorili, da bodo ponovno preučili zadevo in morebitno podali drugo mnenje. Ravno tako odgovor pripravljajo na Ministrstvu za pravosodje in javno upravo, ki se je aktivno vključilo v reševanje situacije ter samem Ministrstvu za finance.

Vsem prostovoljskim organizacijam tako priporočamo, da omenjeno pojasnilo jemljejo kot začasno in počakajo s plačili prispevkov in nadaljnjimi ukrepanji. 

Odgovor DURSu

Mnenje Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se