Print header

Sveža prostovoljska izkušnja iz ljubljanskega ZOO

09.07.2012


Junija sem od dva do štiri dni tedensko kot prostovoljka preživela v Živalskem vrtu, kjer sem vsak teden pomagala drugi ekipi oskrbnikov.

Prvi teden sem uživala z ekipo Vivarija, ki skrbi za kače in kuščarje; v tem času sem se učila vzpostavljati vez z živalmi in sodelovati s slovenskimi in nizozemskimi sodelavci. Na srečo moji sodelavci zelo dobro govorijo angleško, zato sem se počutila resnično sprejeto. Sprva sem se bala kač, a sem se sčasoma sprostila in začela razumeti, da tudi te živali – čeprav napadalne, potrebujejo skrb in pozornost. Naučila sem se, kaj pomeni biti sočuten. Zdaj se lahko kačam približam in jih opazujem s sočutjem in skoraj brez strahu.

Drugi teden sem preživela z oskrbniki ptic. Med čiščenjem njihovega bivanjskega okolja sem se naučila ptice razlikovati po „vonju". Prav tako sem se naučila svoje delo opravljati najboljše kot zmorem in znam, ne glede na stopnjo zahtevnosti. Pohvala oskrbnika za dobro opravljeno delo me je navdala z zadovoljstvom.

Tretji teden sem preživela v kuhinji Živalskega vrta, kjer sem spletla številna nova prijateljstva. Izvedela sem, da snaha ene izmed oskrbnic prihaja iz Tajske, ki je tudi moja domovina in s katero sva postal dobri prijateljici. Spoznala sem tudi slovensko prostovoljko, ki izdeluje stvari iz gline in papirja ter ji pomagala dokončati majhno zajčjo hišico. Odnesli sva jo v zajčnik in z veseljem ugotovili, da jim je zelo všeč. Prav ponosna sem, da so zajčki v njej našli zatočišče in počitek.

Zadnji teden junija sem sodelovala z ekipo oskrbnikov sesalcev in neizmerno uživala pri delu v tako imenovanem „Mini živalskem vrtu". V tem delu se nahajajo manjše domače živali, ki so ljudem zelo prijazne. Ugotovila sem, da je oskrbnik pri pripravi obrokov zelo kreativen; na resnično vroč dan v tem tednu nam je oskrbnik naročil, naj slonom pripravimo sladoled in sicer tako, da narezane kose sadja v vedru zalijemo z vodo in jih odnesemo v zamrzovalnik. Ugotovila sem tudi, da sem zaradi fizičnih del, ki sem jih opravljala, postala močnejša.

Zahvaljujem se Slovenski filantropiji za koordinacijo in Petri iz ZOO za mojo prekrasno izkušnjo.

Suchalee (Tajska)

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se