Print header

Prostovoljsko delo je odlična investicija v lasten duhoven in oseben razvoj

24.04.2013

V sklopu poziva za prostovoljske zgodbe vam predstavljamo Mirelino: 

Moja odločitev za prostovoljno delo se je nanašala na zapolnitev mojega prostega časa, saj sem poleg redne službe in hobijev, potrebovala še aktivnost, s katero bi pomagala družbi in izkoristila svoj čas produktivno.

Najprej sem se podala na izobraževanje Slovenske filantropije in tam spoznala čudovite posameznike s podobnimi nameni. Dvodnevno izobraževanje je bilo precej intenzivno, polno samospoznanj, ki jih nisem pričakovala. Ugotovila sem, da imam predsodke, za katere sem trdila, da jih ni. Na izobraževanju so nam pomagali premagati strahove, dvome, občutke smiljenja in pomilovanja.

Po izobraževanju sem se naivno odločila, da bom pomagala otrokom, ki imajo različne zdravstvene težave. Zakaj naivno, se verjetno sprašujete? Odgovor boste odkrili v nadaljevanju.

Začela sem delati kot prostovoljka na dermatovenerološki kliniki, nato v kliničnem centru in nazadnje na pediatrični kliniki.

Skozi popotovanje prostovoljskega dela sem spoznala čudovito izjemne mlade posameznike, ki so me naučili ne samo iskrene ljubezni temveč tudi optimističnega pogleda na življenje in premagovanje lastnih strahov.

Vsako srečanje je bilo edinstveno, čustveno in včasih tudi malce boleče. Boleče zato, ker se pritožuješ nad nepomembnimi dogodki v vsakdanjiku, ker te nadrejeni spravi iz tira, ker te razjezi nesposoben voznik na cesti, potem pa prideš v bolnišnico, kjer zagledaš mlade očke polne upanja v življenje, četudi jim je v danem trenutku le to prineslo veliko bolečin.

Majhni so, oboleli za raznimi boleznimi, včasih tudi zapuščeni in pozabljeni, vendar polni pozitivne energije in volje do življenja. Vlivali so mi upanje takrat, ko sem sama pozabila nanj. Vsakemu posamezniku se zdi njegova težava največja in najbolj tragična, a ko se soočiš z bitjem, ki počasi fizično umira, duhovno pa živi bolj, kot si ti kdajkoli, se vprašaš o lastnem pomenu in obstoju na tem svetu.

Spomnijo te na pogum, opominjajo te, da zaživiš. Da slediš lastnim željam, srcu, da vsak dan izkoristiš, kot bi bil zadnji.

Življenje zna biti precej težko, a moramo najti žarek sonca, ki vedno posije. Meni so otroci skozi prostovoljsko delo podarili ogromno izkušenj, sreče, veselja in hvaležnosti. Biti hvaležen za vsako situacijo in se ne spraševati, zakaj se je negativno zgodilo, ampak se iz tega tudi nekaj naučiti, to sprejeti in s tem živeti.

Prostovoljsko delo priporočam vsakomur, ki ima kanček dobre volje pomagati drugim. Verjemite, na koncu vedno največ pomagate sebi. Polepšate dan drugim, hkrati je neprecenljivo, kako ga drugi polepšajo vam.

Včasih vam lahko neznanec seže v srce bolj kot vaš najbližji in ga tudi odpre.

Odprite srce in delite ljubezen, kajti s tem boste pridobili več, kot ste si kdaj lahko zamislili. Naučili se boste hvaležnosti in lepote človeštva, naučili se boste imeti radi in pustili boste, da vas imajo drugi radi.

Z ljubeznijo do prostovoljstva,

Mirela Aldobašić

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se