Print header

Intenzivno 5-dnevno usposabljanje za mentorje in organizatorje prostovoljstva

Kako pripraviti organizacijo na prostovoljsko delo in voditi prostovoljce? Kako pridobivati prostovoljce, ki ustrezajo našim pričakovanjem, in kako jih obdržati? Katere vsebine naj podamo na usposabljanjih, kako jih pripravimo? Kako podpreti posameznike, da bodo čim uspešnejši prostovoljci? 

Na intenzivnem usposabljanju boste pridobili kompetence, pomembne za mentorja, organizatorja prostovoljstva in izobraževalca prostovoljcev.  Na usposabljanju boste prejeli tudi gradiva, ki jih boste lahko uporabljali za interna izobraževanja. 

Na 5 dnevnem usposabljanju se bomo poglobili v teme:

 • Definicija prostovoljskega dela, umestitev prostovoljstva v družbo, formalno in neformalno prostovoljstvo.
 • Doprinos prostovoljstva posamezni organizaciji ter družbi.
 • Pogoji za vzpostavitev prostovoljstva v organizaciji.
 • Zakon o prostovoljstvu.
 • Pridobivanje prostovoljcev in njihov izbor.
 • Mentorstvo in podpora prostovoljcem.
 • Motiviranje posameznikov tekom dela, načrtovanje prostovoljskega procesa glede na notranje in zunanje motivatorje.
 • Upoštevanje etičnega kodeksa prostovoljstva.
 • Prostovoljstvo kot metoda za opolnomočenje in socialno aktivacijo v kolikor med prostovoljce vključujemo posameznike iz ranljivih skupin.
 • Prostovoljstvo kot polje pridobivanja osebnih kompetenc in socialnih veščin.
 • Vrednotenje dela in nagrajevanje prostovoljcev.

Usposabljanje bo potekalo v dveh delih (6., 7. in 8. marca 2019 - prvi del ter 28. in 29. marca 2019 - drugi del), v vmesnem času udeleženci izdelajo načrt za izboljšanje organiziranosti prostovoljstva  v svoji organizaciji. 

Komu je namenjeno usposabljanje?

Usposabljanje je namenjeno mentorjem, ki so to vlogo šele prevzeli in tudi tistim, ki želijo nadgraditi svoja znanja. Posebej ga priporočamo mentorjem iz organizacij, ki bi radi prostovoljsko delo organizirali na visoki kakovostni ravni.

Kako poteka usposabljanje?

Usposabljanje poteka v obliki izkustvenih delavnic, zato je število udeležencev omejeno na 16 in je potrebna predhodna prijava. Od udeležencev se pričakuje udeležba ves čas usposabljanja. 

Koliko časa in kje poteka usposabljanje?

Usposabljanje poteka 5 dni v dveh različnih terminih. Prvi termin poteka 6., 7. in 8. marca, drugi termin pa 28. in 29. marca 2019. Vsak dan usposabljanja bomo skupaj preživeli od 9.00 - 16.00. Usposabljanje bo potekalo v prostorih Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto. O točnem prostoru boste obveščeni v e-poštnem obvestilu, ki vam ga bomo poslali pred usposabljanjem.

Dodatna vprašanja in prijave: Tjaša Arko, 01 433 40 24, tjasa.arko@filantropija.org

Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se