PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    

DZS24_banner_WWW

 

DAN ZA SPREMEMBE 2024 - NAJBOLJ ZLATA JE PROSTOVOLJSKA LOPATA

 

6. aprila 2024 bo znova potekala vseslovenska prostovoljska akcija Dan za spremembe, ki je nastala z namenom spodbujanja državljanov in državljank k aktivnemu odzivu na potrebe svoje skupnosti. V organizaciji Slovenske filantropije bo akcija že petnajsto leto zapored povezala številne akterje po celi Sloveniji.

 

"Dan za spremembe je priložnost, da se lahko vsak preizkusi kot prostovoljec ali prostovoljka. Živimo v času individualizma in različnih kriz, kot so bile lanske poplave. Živimo tudi v času velikih družbenih sprememb, ko številni sistemi, ki so v preteklosti skrbeli za družbo blaginje, odpovedujejo. Prostovoljstvo je v teh razmerah še toliko bolj pomembno, saj pomaga graditi bolj povezane, solidarne in odporne skupnosti, ki so pripravljene na izzive sodobnega časa." Franci Zlatar, direktor Slovenske filantropije

 

Letos se bodo po vsej Sloveniji organizirale akcije pod geslom Najbolj zlata je prostovoljska lopata. S sloganom želimo poudariti moč solidarnosti in pomen prostovoljstva pri grajenju bolj odpornih skupnosti. Seznam vseh akcij si lahko ogledate tukaj.  

 

Prvi korak pri organizaciji Dneva za spremembe 2024 je, da se ozrete naokoli in raziščete potrebe lokalne skupnosti. Ali imajo prizadeti v poplavah še zmeraj težave pri odpravljanju posledic? Je struga potoka spet polna odpadkov? So starejši osamljeni, imajo migranti težave z integracijo ali učenci težave v šoli? Takoj boste našli stvari, ki bi jih želeli spremeniti na bolje – z lopato ali brez nje. Povezite se z drugimi organizacijami in šolami, sodelujte s podjetji, občinami in posamezniki v vašem kraju ter skupaj zasnujte konkretno akcijo.

 

Aktivirate se lahko na različnih ravneh:

  • izvedete prostovoljsko akcijo znotraj vaše organizacije,
  • sodelujete v prostovoljski akciji v kraju, ki jo koordinira druga organizacija,
  • postanete nosilci oziroma koordinatorji prostovoljske akcije v svoji soseski.

 

Da boste akcije lažje načrtovali, smo vam pripravili priročnike za izvedbo akcij:

 

Prepuščamo vam proste roke pri odločitvi, kakšno akcijo želite izvesti, saj smo v preteklih letih zaznali, da so potrebe od kraja do kraja zelo različne. Sloganu navkljub vam še zdaleč ni treba poprijeti za prostovoljsko lopato, temveč lahko zagrabite tudi za čopič ali ponudite prostovoljsko roko pomoči. Zavedamo se, da ste prav vi tisti, ki najbolje poznate razmere in težave v vaši okolici, zato smo prepričani, da sami veste, kaj vaš kraj najbolj potrebuje.

 

Ko boste akcijo zasnovali, jo prijavite prek spletnega obrazca. Pomagate si lahko tudi z našimi nasveti oz. navodili. Rok za prijavo akcij je letos 31. marec 2024. 

 

V primeru vprašanj nam pišite na danzaspremembe@filantropija.org ali pokličite na 051 775 237.

 

Prepričani smo, da lahko vsak nekaj prispeva. Vsak na svoj način in po svojih močeh!

 

Še nekaj fotografij akcij iz prejšnjih let

 

Vseslovenska prostovoljska akcija Dan za spremembe je nastala z namenom spodbujanja ljudi, da aktivno pristopijo k odzivanju na potrebe svoje skupnosti. Tako Slovenska filantropija že vse od leta 2010 v začetku pomladi vabi ljudi, da stopijo iz ustaljenih smernic, zavihajo rokave in za en dan postanejo prostovoljci. Na ta dan se lotevamo konkretnih dejanj, s katerimi izboljšujemo življenje v svojem okolju in v širši družbi.

 

Prvi Dan za spremembe smo organizirali 24. marca 2010. Na ta dan so v različnih krajih po Sloveniji potekale številne prostovoljske akcije, ki smo jih pripravili v sodelovanju s prostovoljskimi organizacijami in občinami. Pridružil se jim je lahko vsak, ki je želel v družbo in okolje vnesti pozitivne spremembe.

 

Od takrat smo akcije obarvali še medgeneracijsko, spreminjali smo zanemarjena igrišča v barvita mesta druženja, osamljene vsakdane v pomladni živžav, stari robi namenjali novo rabo, z izmenjavo oblačil in predmetov smo pomagali šolskim skladom, širili spoštovanje, solidarnost z namenom povezovanja skupnosti in sodelovanja, odpravljali diskriminacijo, prispevali k doseganju trajnostnih razvojnih ciljev, premagovali osamljenost in soustvarjali skupnost. Na spletu vsako leto objavimo seznam, kjer lahko preverite, kje potekajo akcije v vaši regiji, kaj se bo dogajalo, kdo vse sodeluje in kako lahko kontaktirate organizatorje.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h
Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki