PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    
13. Slovenski kongres prostovoljstva

13. Slovenski kongres prostovoljstva

PROSTOVOLJSTVO IN SOLIDARNOST: POTENCIAL 21. STOLETJA

Slovenska filantropija organizira že 13. Slovenski kongres prostovoljstva, ki bo letos on-line (Zoom) potekal 2. in 3. decembra 2021.

Vsak dan se posamezniki z velikimi in majhnimi prostovoljskimi akcijami vključujejo v solidarnostne in razvojne pobude, da bi izboljšali pogoje življenja za druge in sebe. Prostovoljstvo in solidarnost sta temeljni vrednoti, ki na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni izkazujeta takšno moč, da lahko tudi spreminjata svet. S posameznimi dejanji ljudje vsakodnevno prispevajo k razvoju solidarnosti na različnih področjih in tako dajejo osebni prispevek za boljši jutri.

Letošnji kongres bomo namenili vlogi prostovoljstva in pomenu solidarnosti pri reševanju družbenih in okoljskih izzivov, ki se pojavljajo v današnjem času. Kot je pokazala pandemija Covid-19 imajo pri spopadanju z razvojnimi izzivi in izrednimi situacijami pomembno vlogo tudi prostovoljske organizacije in prostovoljci. Ob tem, ko so civilna družba in prostovoljci prevzeli pomembno vlogo pri odzivanju na pandemijo, pa se je pojavilo tudi več vprašanj:

 • Kako podpirati aktivno participacijo in razvoj prostovoljstva, s katerim bi prispevali k izboljšanju razmer za ljudi in okolje?
 • Kako lahko odpravimo ovire, da bi še pospešili in povečali pozitivne učinke prostovoljstva v času naravnih nesreč in drugih izrednih razmer?
 • Kako zagotoviti ustrezne zmogljivosti za spopadanje z različnimi izzivi, ki nas čakajo v prihodnje?
 • Kakšno podporo potrebujejo prostovoljske organizacije, da se lahko vključijo in delujejo kot pomemben akter pri reševanju izzivov?

Poleg zdravstvenih izzivov se težave pojavljajo tudi na mnogih drugih področjih: od človekovih pravic, ohranjanja miru, socialne vključenosti, duševnega zdravja in varovanja narave. Pri naslavljanju teh izzivov in načrtovanju rešitev, menimo, da je pomembno prisluhniti tudi prostovoljskim organizacijam in prostovoljcem.

Letošnji kongres bo potekal pod častnim pokroviteljstvom Mestne občine Koper. 

Program: 

četrtek, 2.12.2021

9.00:

 • pozdravni nagovor ga. Tereze Novak, izvršne direktorice Slovenske filantropije,
 • pozdravni nagovor g. Aleša Bržana, župana Mestne občine Koper in častnega pokrovitelja letošnjega Kongresa prostovoljstva.

9.15 – 10.00 predstavitev prispevkov - PRIMEROV DOBRIH PRAKS ODZIVA ORGANIZACIJ NA IZREDNE RAZMERE

 1. Rdeči križ Koper, Matjaž Poniž: »Sodelovanje prostovoljnih bolničarjev v zdravstvu in sociali«
 2. Zveza prijateljev mladine Slovenije - Tom telefon, Tjaša Bertoncelj: »TOM telefon za otroke in mladostnike v času epidemije«
 3. Zavod za oskrbo na domu Ljubljana, Amir Crnojević:  »Reorganizacija organiziranega prostovoljstva v Zavodu za oskrbo na domu Ljubljana v času epidemije covid-19: družabništvo po telefonu«
 4. Inštitut 8. marec, Nika Kovač: »Fajtamo dalje«

10.15 – 11.30 okrogla miza SISTEMSKO VODENJE IN ODZIV NA IZREDNE RAZMERE V SODELOVANJU S PROSTOVOLJSKIMI ORGANIZACIJAMI z gosti:

 • Marko Funkl, župan občine Hrastnik
 • Olga Andrejek, direktorica Urada za preventivo, usposabljanje in mednarodno sodelovanje Urada RS za zaščito in reševanje  
 • Tina Spasič, Rdeči križ Slovenije
 • Primož Jamšek, vodja terenskega odziva na Slovenski filantropiji

11.45 – 13.00 delavnice z delom po skupinah: VLOGA PROSTOVOLJSTVA IN POMEN SOLIDARNOSTI V 21. STOLETJU 

 

petek, 3. 12. 2021

9.00 – 12.00 SVETOVNA KAVARNA: IZZIVI IN PRILOŽNOSTI PROSTOVOLJSTVA NA LOKALNEM NIVOJU 

 

Za sodelovanje na kongresu so potrebne prijave, zato vas prosimo, da do 29. 11. 2021 izpolnite spletni prijavni obrazec:

 

Vljudno vabljeni! Avtor:

PRIJAVA NA ENOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h
Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2023 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki