PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    
Podelitev državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva

Podelitev državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva

26.06.2019 Slovenska filantropija

 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v Veliki dvorani Predsedniške palače priredil sprejem ob podelitvi državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva za leto 2018. Gre za najvišji državni priznanji za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja, ki jih prostovoljkam, prostovoljcem oziroma prostovoljskih organizacijam vsako leto podeljuje Odbor Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva. 

Za sprejem so glasbeni program pripravili Flora Hawlina, Isabella Černigoj Peteh in Vid Ožbolt, dijaki Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod mentorstvom profesorja Zorana Bičanina.

Obrazložitve:

Janez Meglič
Po sklepu Odbora Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva prejme priznanje Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2018 prostovoljec Janez Meglič. Priznanje se Janezu Megliču podeljuje za izjemne dosežke pri opravljanju prostovoljskega dela na področju socialne dejavnosti.

Janezu Megliču prostovoljstvo ne pomeni nekaj novega, bogato udejstvovanje mu je znano že vrsto let. Kljub svoji invalidnosti in drugim zdravstvenim težavam, stomi, težkim operacijam, je od leta 2003 aktivni član in predsednik Medobčinskega društva invalidov Žalec. Vsa leta je skupaj s 65 prostovoljci skrbel za izvajanje osmih posebnih socialnih programov, ki so namenjeni okoli 1300 članov invalidov iz spodnjesavinsjkih občin. Za enega izmed programov je že ob prevzemu vodenja društva pričel z organizacijo dobrodelnih koncertov »Človek-človeku«. Z zbranimi sredstvi na že 16 koncertih so lahko pomagali že 99 članom pri pridobitvi raznih invalidskih pripomočkov in ureditvi bivalnih razmer, še dodatno materialno pomoč zagotavljajo z akcijo »Koledar«. Pred desetimi leti je ustanovil tudi pevsko društvo, skupaj z drugimi prostovoljci pa pripravljajo najrazličnejše dogodke in akcije: srečanja nepokretnih in težje pokretnih invalidov, kopalni izleti, koriščenje zdravstvenih rehabilitacij, srečanja invalidov na Boču, Kopah in v Logarski dolini, športne in kulturna dejavnost. S skrbnim delom in ugledom je društvo prejelo priznanja petih občin, sam pa tudi častni meščan Občine Žalec. 

Sandra Svetina
Po sklepu Odbora Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva prejme priznanje Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2018 prostovoljka Sandra Svetina. Priznanje se Sandri Svetina podeljuje za izjemne dosežke pri opravljanju prostovoljskega dela na področju vzgoje in izobraževanja ter na področju zdravja.

Sandri Svetina je prostovoljstvo znano že od njenega 16 leta, ko se je pridružila prostovoljnemu gasilskemu društvu. Na njihovih izobraževanjih se je navdušila nad prvo pomočjo, zato je leta 2010 postala prostovoljka Območnega združenja Rdeči križ Ljubljana, in sicer mentorica interesne dejavnosti Prva pomoč, v okviru katere učence uči, da bodo znali pomagati tako sebi kot drugim. Sočasno je pričela s pripravljanjem najrazličnejših gradiv za poučevanje, saj jih v Slovenij na tem področju nismo imeli. Z željo, da bi se čim več učiteljev odločilo za širjenje znanja prve pomoči v šolah, je po večletnem delu strnila vse svoje priprave, izkušnje in znanja v priročnik z naslovom Prva pomoč za najmlajše. Priročnik, ki ga je Sandra Svetina prostovoljsko razvijala in v praksi preizkušala več kot 5 let, sedaj uporablja že več kot 160 šol in vrtcev po Sloveniji. S priročnikom, ki je učiteljem in vzgojiteljem v veliko pomoč, je njena organizacija razširila krog mentorjev, ki sedaj to znanje prenašajo na otroke od vrtca do srednje šole. Priročnik je bil tudi osnova za brezplačne seminarje prve pomoči z več kot 300 pedagoškimi delavci. S temi pomembnimi dosežki je Sandra Svetina bistveno prispevala k razvoju poučevanja prve pomoči, s tem pa dolgoročno na širjenje solidarnosti ter boljši in varnejši družbi. 

Društvo upokojencev Ajdovščina
Po sklepu Odbora Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva prejme priznanje Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2018 prostovoljska organizacija Društvo upokojencev Ajdovščina. Priznanje se Društvu upokojencev Ajdovščina podeljuje za izjemne dosežke na področju socialne dejavnosti.

Društvo upokojencev Ajdovščina je eno izmed tistih, ki so se že leta 2005 aktivno pridružili projektu »Starejši za starejše«. Skupina 40 prostovoljcev sistematično obiskuje na domu starejše občane nad 69 let z namenom ugotavljanja njihovih potreb in morebitno pomoč. Obiskali so že 2308 oseb, kar je 87% celotne populacije in jim tako ponudili najrazličnejšo asistenco: druženje, sprehodi, prevozi z zdravniku, dostava na dom, pomoč pri osnovnih osebnih in hišniških opravilih. Od samega začetka do danes so opravili več kot 21. tisoč prostovoljskih ur, skoraj 11.000 obiskov starejših na domu. Za reševanje potreb se povezujejo z drugimi humanitarnimi organizacijami in javnimi službami. Z zbranimi podatki o potrebah in željah starejših kot so npr. kolesarske steze, različne oblike varstva, varovana stanovanja, si prizadevajo za krepitev civilne družbe in glasu starejših pri odločanju o starejših. V Občini Ajdovščini vodijo in sodelujejo pri najrazličnejših aktivnostih: srečanja krjavenih skupnosti, vseslovenski prostovoljski akciji Dan za spremembe, e-oskrbi na daljavo, koordinaciji potreb starejših. Tudi z njihovim delom je Zveza društev upokojencev Slovenije za omenjeni projekt prejela naziv Državljan Evrope. 

Petra Matos
Po sklepu Odbora Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva prejme priznanje Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2018 prostovoljka Petra Matos. Priznanje se Petri Matos podeljuje za izjemne dosežke pri opravljanju prostovoljskega dela na področju varstva okolja in ohranjanja narave ter socialne dejavnosti.

Petra Matos je ustanoviteljica društva Ekologi brez meja, kjer je 5 let delovala kot predsednica. Leta 2010 in 2012 je vodila projekt Očistimo Slovenijo, najbolj množičen okoljski projekt v Sloveniji do sedaj. Leta 2013 je ustanovila Park Istra, kjer je v zadnjih šestih letih kot dolgotrajna prostovoljka koordinirala že več kot 800 prostovoljcev iz 51 držav, ki so v Slovenski Istri v skoraj 1500 prostovoljskih akcijah podarili več kot 55 tisoč ur. Petra Matos dnevno sodeluje pri vseh aktivnostih Parka Istra – pri izvedbi prostovoljskih akcij, organizaciji dela, komunikaciji s prebivalci in izobražvenju ter ozavšečanju prostovoljcev. Obseg dela in programov pomoči se je vsako leto povečal. V zadnjih treh letih se je število prostovoljcev povečalo za več kot 2,4 krat in število prostovoljskih akcij naraslih za trikrat. Ker se je zaradi povečanja števila prostovoljcev pojavila potreba po stalnih prostorih namenjenih prostovoljcem, je Petra Matos z neutrudnim delom dosegla, da je v vasi Kastelec v letu 2019 zaživel Prostovoljski center, ki lahko v vsakem trenutku gosti dvajset prostovoljcev in se vsakodnevno odziva na potrebe in izzive lokalnega okolja. 

Nace Breitenberger
Po sklepu Odbora Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva prejme priznanje Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2018 prostovoljec Nave Breitenberger. Priznanje se Nacetu Breitenbergerju podeljuje za izjemne dosežke pri opravljanju prostovoljskega dela na področju vzgoje in izobraževanja ter socialne dejavnosti.

Nace Breitenberger se je v Zvezo prijateljev mladine vključil že na učiteljištvu in od tedaj dalje je ves njegov prosti čas namenjen mladim v želji, da bi bila njihova otroška leta lepša in bogatejša. Leta 1970 je pričel delovati v odboru Zveze prijateljev mladine Idrija in je vsekozi med vodilnimi v tej organizaciji, ki bi brez njegove velike volje in vztrajnosti najbrž že večkrat prenehala delovati. Eenergijo je tako usmerjal tudi v zbiranje sredstev za njihovi dejavnost, rezultat vloženih naporov so tudi prostori v idrijskem gradu, ki so jih dobili prvič po 45 letih delovanja. Že od začetka delovanja je aktivno sodeloval pri načrtovanju počitniških dejavnosti. Na njegovo pobudo je leta 1987 ponmovno zaživel počitniški dom Rudar v Ankaranu, kjer je več let skrbel je tudi za večino aktivnosti. Kolonije so prav po njegovi zaslugi organizirane tako, da je poskrbljeno za varnost in bogato kullturno, rekreativno dejavnost vse večjega števila otrok. Bil je pobudnik enotne organizacije in financiranja poletne šole v naravi za vse otroke v občini, ki je zgledno organizirana deloavala 23 let in je danes v obveznem programu osnovne šole. Kot velik ljubitelj slovenske pesmi in besede sodeluje pri organizaciji bralne značke in revije pevskih zborov. Aktivno se vključuje v delo z mladimi planinci v planinskem društvu Idrija, že 26 let je svetovalec na Tom telefonu, zadnjih 14 leta pa tudi vodja svetovalne skupine Tom telefona v Idriji. Stalno navezuje stike s sorodnimi organizacijami s ciljem, ki je hkrati moto njegovega delovanja: vse za otroka, za njegov zdrav razvoj in srečno otroštvo. 

Ivanka Šušteršič
Po sklepu Odbora Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva prejme nagrado Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2018 prostovoljka Ivanka Šušteršič. Nagrada se Ivanki Šušteršič podeljuje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja.

Ivanka Šušteršič je svojo življenjsko pot po upokojitvi z delovnega mesta pravnice posvetila prostovoljstvu in delu za kljudi v stiski. Bila je ustanovna članica slovenskega društva Unicef, pomagala je pri organiziranju prostovoljskega dela v Karitasu, tako na nacionalni ravni znotraj Slovenske Karitas, znotraj Škofijske Karitas Ljubljane, kot tudi na lokalni ravni znotraj Župnijske Karitas Preska, ki jo vodi že od leta 1991. Tako skrbi za delo še vsaj 40 drugih prostovoljcev, ki skupaj skrbijo ne samo za materialno, ampak celostno podporo socialno šibkim in starejšim ljudem. Ivanka Štušteršič je predana prostovoljka za najbolj ranljive skupine prebivalstva. Vska človek ji je dragocen in ko potrebuje pomoč, pri njej ni vprašanje glede časa. To so lahko začutili že begunci ob begunski krizi v devetdesetih, ko je imel dan včasih premalo ur. Ivanka Šušteršič je pionirka na področju pravnega svetovanja ljudem v stiski. Osebni stik in poslušanje sta njeni odliki, da je lahko uspešno svetovala mnogim ljudem. S svojim pravnim znanjem je v veliko pomoč dobrodelnim organizacijam ob ustanavljanju, odpiranju novih programov. Je človek sodelovanja z ljudmi in organizacijami s ciljem, da lahko pomaga človeku v stiski. 

M_20190626-00945962-1  
Foto: Nebojša Tejić/STA Avtor:

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h
Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki