PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    
Podeljena priznanja PROSTOVOLJEC LETA 2020

Podeljena priznanja PROSTOVOLJEC LETA 2020

26.08.2021

 

Danes, 26. avgusta 2021, je Mladinski svet Slovenije (MSS) že devetnajsto leto zapored podelil priznanja za natečaj Prostovoljec leta 2020, ki je postal praznik prostovoljstva v Sloveniji, zasnovan za njegovo nadgradnjo in promocijo. Zaključna prireditev je potekala v Kongresnem centru Brdo, gostil pa jo je dolgoletni častni pokrovitelj natečaja, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor ter prejemniku naziva Naj prostovoljski projekt izročil plaketo.

 

Za koledarsko leto 2020 so bili nazivi Naj prostovoljka in Naj prostovoljec v treh starostnih skupinah, Naj mladinski voditelj, Naj mladinski projekt in Naj prostovoljski projekt.

 

Poleg predsednika RS, prijavljenih prostovoljcev in predstavnikov prijavljenih organizacij, so se prireditve udeležili predsednik MSS Miha Zupančič, direktorica Urada RS za mladino mag. Dolores Kores. Podelitev sta vodila Toni Cahunek in Urška Skube.

 

Naj prostovoljka v starostni skupini do 19 let je postala Viktoria Krusharova, ki jo je predlagala Gimnazija Novo Mesto je v projektu Telefonsko družabništvo s tedenskimi telefonskimi klici krajšala čas starejšim in jim pomagala premagovati osamljenost. Prav tako je bila koordinatorka projekta Dijaki za osnovnošolce.

 

Naj prostovoljec v isti starostni skupini je na predlog Mladinskega sveta Ajdovščine postal Luka Štrukelj. Luka je v letu 2020 v okviru Škofijske Karitas Koper v programu Popoldan na cesti pomagal otrokom pri učenju in razumevanju učne snovi ter jih spodbujal k odgovornemu opravljanju šolskih obveznosti.

 

Kristina Stražišar je na predlog Društva Center za pomoč mladim (CPM) postala Naj prostovoljka v starostni skupini od 20 do 29 let. Kristina nudi mentorstvo novim prostovoljcem. S pomočjo drugih članic CPM se je lotila pisanja priročnika z zbirko vaj, ki jih člani in članice društva uporabljajo pri svojem delu z mladimi.

 

Naziv Naj prostovoljec v starostni skupini od 20 do 29 let je prejel Luka Mehle, predlagalo pa ga je Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. Na Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov opravlja vlogo poverjenika za voditelje, nudi podporo lokalnim enotam in organizira usposabljanja skavtskih voditeljev. V skavtski organizaciji je član strokovne skupine za prvo pomoč, hkrati je član ekipe prve pomoči Rdečega križa. V letu 2020 je med epidemijo Covid-19 prostovoljno delal z bolniki v Univerzitetnem kliničnem centru.  Prav tako je v okviru nacionalne katoliške skavtske organizacije v času epidemije vodil skupino, ki je koordinirala skavtske prostovoljce. 

 

Naj prostovoljka v starostni skupini 30 ali več let je postala Marija Radkovič, predlagalo jo je Društvo upokojencev Domžale. Marija je v društvu ter odgovorna za delo s prostovoljci. Aktivno je vključena v ustanavljanje Dnevnega centra za starejše v Občini Domžale, projekt Brezplačne vožnje za starejše v občini, starejšim pomaga pri pridobivanju socialne pomoči. V letu 2020 je opravila kar 1590 prostovoljskih ur. 

 

Za Naj prostovoljca v isti starostni skupini je bil izbran Mladen Sedlar, ki ga je predlagala Slovenska filantropija. Mladen je ključen v projekt Viški hrane – hrano ljudem, ne smetem. V letu 2020 je v času epidemije s svojim kolesom pričel z dostavljanjem hrane na dom uporabnikom, ki niso bili mobilni ali pa so zaradi strahu pred okužbo kot rizične osebe raje ostajali doma. Opravljal je nakupe, dostavljal zdravila iz lekarne ali pa se odpravil na opravke na pošto.

 

Med mladinskimi voditelji je bila za Naj mladinsko voditeljico, na predlog Zveze tabornikov Slovenije izbrana Eva Bolha. Eva je od leta 2018 prva načelnica Zveze tabornikov Slovenije, kar vključuje vodenje 200 prostovoljcev na nacionalni ravni, skrb za delo strokovne službe, nemoteno delovanje velike mladinske organizacije s 7000 člani, od tega 2000 prostovoljci, taborniške zadruge in centra ter podporo projektom na nacionalni ravni. V letu 2020 je opravila kar 1000 ur prostovoljskega dela. 

 

Dan ZaMe je na predlog Gimnazije Kranj bil izbran kot Naj mladinski projekt 2020. Namen projekta Dan ZaMe, ki je vključil 900 mladih, je bil ozavestiti dijake o pomenu mentalnega zdravja in zmanjšati družbeno stigmo, ki je okoli te tematike močno prisotna. V okviru projekta so se izvajala številna predavanja strokovnjakov z najrazličnejših področij psihologije in duševnega zdravja ter mnoge zanimive interaktivne delavnice, namenjene sprostitvi in skrbi zase. 

 

Med vsemi prijavljenimi prostovoljskimi projekti je bil za Naj prostovoljski projekt izbran projekt Mala pozornost za veliko veselje, ki ga je predlagal DEOS d.o.o., PE Center starejših Notranje Gorice. Projekt je v času epidemije prinesel nasmeh na lica starostnikov in tako povezal celotno Slovenijo. Organizatorji so uredili vse glede pošiljanja in preverjanja prejetih voščilnic, da so res v redu, da ni kakšne neprimerne ter jih razposlali po Sloveniji. 

 

Dogodek se je zaključil s podelitvijo priznanj vsem prijavljenim prostovoljcem in prostovoljkam ter organizacijam, ki so dobili tudi praktične nagrade.

 

 

Foto: Andrej Peunik



Avtor:

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:



KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h




Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki