PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    
Podeljena priznanja Prostovoljec leta 2018

Podeljena priznanja Prostovoljec leta 2018

12.06.2019 

 

V torek, 11. junija 2019, je na Brdu potekala zaključna prireditev natečaja Prostovoljec leta, na kateri so bila podeljena priznanja in t.i. Naj nazivi izbranim prostovoljcem in prostovoljskim projektom. Natečaj je letos že sedemnajstič zapored izvedel Mladinski svet Slovenije (MSS), častni pokrovitelj natečaja pa je že vrsto let predsednik RS Borut Pahor, ki je tudi letos gostil zaključno prireditev ter izročil plaketo nosilcu Naj prostovoljskega projekta.

 

Na natečaj je letos prispelo 247 prijav, od tega 196 za posameznike in 51 za projekte. Podelili smo nazive Naj prostovoljec in Naj prostovoljka v treh starostnih skupinah, Naj prostovoljski projekt, Naj mladinska voditeljica in Naj mladinski projekt, poleg tega pa še dve priznanji za posebne dosežke. Poleg predsednika RS so pri podelitvi sodelovali tudi predsednica MSS Anja Fortuna, minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo, minister za javno upravo Rudi Medved, državna sekretarka z Ministrstva za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti Breda Božnik ter predstavniki Mladinskega sveta Slovenije.

 

Ključno priznanje za kolektivno prostovoljsko delo je prejela Planinska zveza Slovenije, in sicer za projekt Planinstvo za invalide oz. osebe s posebnimi potrebami. Gre za pilotni projekt, ki je vzpostavil načine vključevanja oseb z različnimi posebnimi potrebami v planinstvo. Trajnostno naravnan projekt je vključeval 60 prostovoljcev, povezal številne organizacije ter poskrbel za izobraževanje kadrov in pripravo priročnikov za delo in s tem vzpostavil pogoje za nadaljnje delo. S svojo naravnanostjo in promocijo vključevanja in družbene odgovornosti je projekt prispeval tudi k odpravljanju stigme in predsodkov do ljudi s posebnimi potrebami.

 

Najmlajši (do 19 let) Naj prostovoljec je postal Ivan Praznik iz Ribnice na Pohorju, in sicer na predlog Dijaškega doma Antona Martina Slomška v Mariboru. Prostovoljca odlikuje vsestranska vključenost in pripravljenost na pomoč, pa naj bo to hišniku v dijaškem domu, vrstnikom, ki potrebujejo učno pomoč, ali pa pri organizaciji aktivnosti  v šoli in dijaškem domu. Naj prostovoljka v skupini do 19 let je postala Mojca Muhič iz Novega mesta, in sicer na predlog Gimnazije Novo mesto. Gre za dijakinjo 3. letnika gimnazije, ki skoraj vsak dan namenja svoj čas prostovoljstvu za druge; za mlade gasilce, starostnike, osebe z motnjami v duševnem razvoju, pa tudi za sošolce, ki potrebujejo pomoč.

 

V starostni skupini 20 do 29 let je Naj prostovoljka postala Nina Milinković na predlog Društva prijateljev mladine Škofja Loka. Med njenimi ključnimi področji sta zdravje mladih in trajnostni razvoj, saj je posebej dejavna tudi pri ozaveščanju mladih o okoljskih problemih, kjer je bila aktivna tudi v okviru organizacije UNESCO. V isti starostni skupini je Naj prostovoljec postal Janez Novljan, in sicer na predlog Slovenske Karitas. Prostovoljec je aktiven na humanitarnem področju, predvsem pri delu s socialno ogroženimi otroki.

 

Med prostovoljkami v starosti 30 let ali več je bila za Naj naziv izbrana Ninna Kozorog na predlog Društva Humanitarček. Ninna Kozorog je že desetletje aktivna humanitarka, ki kljub naporni službi zdravnice zmore še veliko prostovoljskega dela. Vodi društvo za pomoč brezdomcem, kjer predstavlja gonilo njihovega dela, podaja ideje za večino projektov in v njih tudi aktivno sodeluje. Poleg stalnih projektov je v letu 2018 sodelovala tudi pri razvoju portala Dobrodelko, na katerem organizacije in posamezniki lahko objavijo podatke o svojih potrebah. V isti skupini je Naj prostovoljec postal Marko Ceglarna predlog Društva Kralji ulice. Prostovoljec je že 14 let aktiven pri društvu, kamor je prišel kot uporabnik in je kljub svojim težavam opravljal prostovoljsko delo, kar počne še danes. V okviru društva skrbi za številna redna opravila, s čimer pripomore k učinkovitemu delovanju, hkrati pa je odličen zgled številnim drugim znotraj društva.

 

Naziv Naj mladinska voditeljica je letos prejela Katja Zemljič na predlog Društva študentov psihologije Maribor. Prostovoljka je opravljala vodilno vlogo v več projektih s področja duševnega zdravja, predsodkov in diskriminacije, pri čemer je tudi koordinirala druge prostovoljce – izvajalce delavnic za mlade. Komisija natečaja Prostovoljec leta se je zanjo odločila  tudi zaradi aktualnosti tematike »njenih« projektov in prispevek k destigmatizaciji duševnih motenj. Naj mladinski projekt je postal Košna u snežet v organizaciji Društva podeželske mladine Škofja Loka. Lani se je na mednarodni dan mladih zbralo 570 koscev in kosic vseh generacij, da bi ročno pokosili območje na smučarskega centra Cerkno, kar je med drugim pomenilo Guinessov rekord v številu udeležencev pri eni košnji. Gre za organizacijsko zelo zahteven in medijsko odmeven projekt, ki promovira ohranjanje podeželske tradicije in običajev.

 

Podeljeni sta bili tudi dve priznanji za posebne dosežke. Prvo je šlo Aniki Popič, in sicer na predlog Društva Vztrajaj. Anika Popič je na Koroškem že dobro poznana kot dolgoletna humanitarka; samo zadnjih 9 let za Društvo Vztrajaj koordinira projekte na Koroškem, ki zajemajo predvsem pomoč bolnim ljudem in ljudem v različnih stiskah; pogosto so to otroci.  Svojo moč črpa iz svoje žalostne otroške zgodbe, zaradi česar se trudi, da bi drugi otroci imeli čim lepše otroštvo. Drugo priznanje za posebne dosežke pa sta prejela Pevski zbor OŠ Nove Jarše Rock mulčki in Zveza prijateljev mladine Slovenije. Gre za koncert (oz. serijo koncertov, ki so se začeli v 2015) Otroci za otroke – pripravili so ga osnovnošolci, ki pojejo v pevskem zboru Rock mulčki, ker so želeli narediti nekaj za svoje vrstnike v stiski. Ključni dogodek se je odvil v juniju 2018 pod naslovom Dan za rock, kjer so Rock mulčki »gostili« znane glasbenike in skupaj zbrali 35.000 evrov za otroke iz revnejših družin.

 

MP1_0317-768x512_1-1



Avtor:

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:



KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h




Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki