Print header

Dan za spremembe 2014

Potekal je v soboto, 5. aprila. Zaradi slabega vremena je bilo nekaj akcij prestavljenih na druge termine. Letos je sodelovalo okoli 6000 prostovoljcev po vsej Sloveniji!

Častni pokrovitelj
Dneva za spremembe je predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor.

Letošnji odziv je bil izjemen. Na ta dan je okoli 6000 dobro razpoloženih prostovoljcev pomagalo posamezniku, ki se je znašel v stiski oziroma reševalo določen skupnostni problem . V več kot 40 krajih po vsej državi smo pripravili 130 skupnostnih akcij (nekaj akcij je bilo zaradi slabega vremena odpovedanih ali prestavljenih na drug datum).  Veseli nas, da da so se med seboj povezali v tako velikem številu. Sodelovalo je 24 občin, 78 osnovnih in srednjih šol, 13 vrtcev, 267 organizacij ter 28 podjetij

Akcije so odgovarjale na aktualne težave in potrebe v skupnosti. Na ta dan so tisoči prostovoljcev pomagali posamezniku, ki se je znašel v stiski, reševali določen skupnostni problem ali pa poskrbeli za prijetnejšo okolico, iz katere izhajajo.

Koncept letošnje akcije ni bil omejen z določanjem konkretne tematike, ampak je bil odprtega tipa. V preteklih letih smo namreč zaznali, da so potrebe od kraja do kraja različne. Zavedamo se, da so prav lokalni akterji tisti, ki najbolje poznajo razmere in težave svoje okolice. Pozvali smo vse, naj se povežejo z drugimi organizacijami, sodelujejo s podjetji in občinami ter posamezniki v svojem kraju ter skupaj zasnujjoe konkretno akcijo, ki bo zadostila potrebam. 

Kaj je skupnost in kaj je skupnostna akcija?

Skupnost je povezana skupina ljudi, ki jih povezujejo skupne lastnosti – skupen interes ali lokacija. V okviru Dneva za spremembe si skupnost razlagamo kot vse ljudi, ki jih povezujejo določeni interesi ali pa živijo oziroma so aktivni v določenem kraju. Skupnosti so lahko majhne (skupnost ulice, skupnost vasi, manjše interesne skupine ipd.) ali večje (skupnost večjega kraja, večje občine, večje interesne skupine …).

Namen skupnostnih akcij je, da se povežejo osebe, ki živijo ali delajo v istem kraju, in skupaj naredijo nekaj dobrega za celotno skupnost (celoten kraj) ali za posameznike, ki živijo ali delajo v skupnosti ali jih povezujejo enake ideje in cilji.

Slovenska filantropija je spodbujala akcije, ki:

  • bodo povezale čim več različnih posameznikov in institucij,
  • bodo odprte za sodelovanje posameznikov, ki sami nimajo ideje, vendar bi vseeno radi kaj postorili,
  • stremijo k dolgoročnejšim rešitvam,
  • so enostavne, ne zahtevajo večjih finančnih vložkov in
  • so odprte za obiske medijev.

Na akcije opozarjali z ribicami. Želeli smo slediti vsem nakvačkanim in papirnatim ribicam, ki so nastajale, a so plavale tako hitro, da jih nismo uspeli prešteti. Z gotovostjo pa trdimo, da jih je nastalo več tisoč. 

Kreativnost in resnična potreba po akciji sta osnovni zagotovili uspeha akcije.

Veseli nas, da so bili odzivi na letošnji Dan za spremembe odlični in prepričani smo, da bodo ideje o ponovljenih akcijah kmalu zaživele!

Navodila za izdelovanje ribice.

Priročnik z več navodili za izvedbo akcije.
Promocijsko gradivo - bannerji (zip)

Povežite se, stopite iz ustaljenih smernic, zavihajte rokave in za en dan postanite prostovoljec tudi vi!

ZEMLJEVID IN OPISI vseh akcij, ki potekajo v okviru Dneva za spremembe

Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se