PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    

FORUM PROSTOVOLJSTVA 2022

Ob mednarodnem dnevu prostovoljstva je Slovenska filantropija pripravila Forum prostovoljstva, katerega tema je bila Vključenost in raznolikost mladih prostovoljcev_k. V torek, 29. novembra 2022, se je v Stekleni dvorani Grand Hotela Union v Ljubljani zbralo približno sto udeležencev, ki so med drugim prisluhnili problematiki osamljenosti in izoliranosti mladih, ki jo je čas epidemije dodatno osvetlil.

 

Dogodek je moderirala Sabrina Lever iz Slovenske Filantropije, uvodno besedo pa je podal izvršni direktor Slovenske filantropije, Franci Zlatar, ki je vse zbrane lepo pozdravil in se zahvalil za udeležbo:

 

»Na Slovenski filantropiji si prizadevamo za zagotavljanje priložnosti mladim, da lahko dejavno rešujejo svoje probleme in prispevajo k zmanjšanju stisk, v kateri se znajdejo njihovi vrstniki in ostali. Velik pomen dajemo medgeneracijskemu in medkulturnemu sodelovanju, vzgoji za solidarnost v šolah ter osveščanju o tem, kako daje prostovoljstvo dragocene izkušnje za življenje. Veliko razmišljamo tudi o tem, ali imajo res vsi mladi enak dostop do prostovoljske priložnosti in prostovoljske pomoči, ne glede na kulturo, spolno usmerjenost, socialni položaj in druge oseben okoliščine. Mlade je vsekakor treba podpreti, da s svojim zanosom in idejami prispevajo za bolj pravičen svet in solidarno skupnost.«

 

IMG_0436

 

Besedo je prevzel Jure Trbič, državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo, ki je tudi sam včasih deloval kot prostovoljec, zato se dobro zaveda pomen prostovoljskega dela:

 

»Gre za nesebično delovanje posameznikov, ki razvija pomembne medčloveške vrednote, kot sta solidarnost in povezovanje, kar je pokazal tudi nedavni čas epidemije, ko sta bila izolacija in osamljenost še bolj pogosta dejavnika v družbi. Osamljenost, pravijo zdravniki, ubija. Organizirano in kakovostno prostovoljstvo se lahko hitro in učinkovito odziva na družbene probleme in omogoča lažje soočanje z njimi – tako v lokalni skupnosti in na lokalnem nivoju kot tudi na širši, nacionalni ravni. Na ministrstvu si prizadevamo, da se prostovoljstvo sistematično krepi in da se prepozna kot pomembna vrednota tudi na državni ravni.«

 

IMG_0459

 

Gostja iz tujine, Lejla Šehić Relić, predsednica Evropskega prostovoljskega centra, pa je zaključila uvodni del Foruma z besedami:

 

»Moje sodelovanje s Slovensko filantropijo se je začelo pred 15 leti, ko smo vzpostavljali prostovoljske centre po Hrvaški in se učili o prostovoljstvu od Anice Mikuž Kos. Evropski prostovoljski center je lansko leto izdal zelo pomemben dokument z naslovom Blueprint for European Volunteering 2030. Poskušali smo postaviti okvirje za pomembne tematike, ki se nam zdijo relevantne in predstavljajo trende, ki nas obdajajo. Želeli smo poudariti, da je prostovoljstvo pomemben del demokratskega družbenega udejstvovanja.«

 

IMG_0477

 

Sledile so predstavitve organizacij, ki so uspešne pri razvijanju svojih prostovoljskih programov za mlade pri nas in v tujini, ter primeri dobrih praks, ki so se dotikali vključenosti mladih v družbo in pomoči pri premagovanju stisk, povezanih z izolacijo in osamljenostjo, s katero se po epidemiji srečuje večje število mladih v Evropi.

 

Prva je spregovorila Anica Mikuš Kos, predsednica Slovenske filantropije. Njen govor se je osredotočal na prispevek mladih prostovoljcev k enakosti, bratstvu in demokraciji: »Spremembe na bolje predstavljajo omejevanje »jaz« ideala egoističnega človeka, ki skrbi le zase in za svoje bližnje. Pomenijo več človečnosti, bratstva, manj neenakosti, svobodo, povezanost s skupnostjo. Udejanjenje teh prizadevanj seže od karitativne pomoči sočloveku v stiski do socialnega aktivizma. Gre za preseganje skrbi le za svoje bližnje; gre za skrb tudi za tiste, ki so drugi, pripadajo drugemu bližnjemu ali oddaljenemu svetu; gre za skrb za skupnost, za socialno odgovornost in za razvijanje socialnega kapitala. Poti spreminjanja sveta so danes drugačne kot nekoč. Namesto krvavih revolucij je to (ali naj bi bila) aktivna miroljubna participacija ljudi v družbenih dogajanjih.«

 

IMG_0489

 

Jelena Kamenko Mayer iz DKolektiva – organizacije za društveni razvoj je predstavila rezultate raziskave Premagajmo osamljenost, kjer je povzela njihove ugotovitve in izpostavila priporočila za nadaljnje akcije, ki bi lahko izboljšale situacijo.

 

IMG_0494

 

Parado ponosa je zastopala Manneira Aja Solei, ki je poudarila veliki pomen prostovoljstva in razložila njihovo strategijo za vključevanje in podpiranje LGBTIQ+ mladih prostovoljcev_k.

 

IMG_0527

 

Snježana Blagojević iz Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto je predstavila delovanje njihovega društva in pojasnila, kakšni so vzroki za težave pri vključevanju romske mladine ter kako jih lahko opolnomočimo.  

 

IMG_0546

 

Pod naslovom Kriza_kot_priloznost_za_rast  je Maja Majcen občinstvu približala oblikovanje varnega prostora v COVID času s pomočjo prostovoljcev in digitalne platforme Discord, ki so se je tekom epidemije poslužili Mladi zmaji.

 

IMG_0568

 

Marina Uzelac in Kaja Kadunec, ki prihajata iz Slovenske filantropije, pa sta ponudili vpogled v projekt Mladi za mlade, kjer ponujajo mentorstvo mladim migrantom, in predvajali odlomek iz posnetka MINT.

 

IMG_0575

 

Udeleženci Foruma so se nato razdelili v dve skupini. Ena skupina je imela možnost sodelovati na delavnici za vodje/mentorje prostovoljskih organizacij, ki jo je vodila Gabriella Civico, predsednica Evropskega prostovoljskega centra, in je nosila naslov »Volunteering as an effective vehicle for citizen engagement and a true social transformation«  - »Prostovoljstvo kot učinkovito orodje za družbeno udejstvovanje in pravo družbeno transformacijo«.

 

IMG_0686

 

IMG_0699

 

Druga skupina pa je sodelovala na omizjih Glas mladih, zastavljenih po metodi svetovne kavarne. Udeleženci so diskutirali, kaj mladi potrebujejo za aktiviranje in vključevanje v prostovoljske aktivnosti, ter odgovarjali na vprašanja, ki so se navezovala na osamljenost in izolacijo mladih ter prostovoljstvo. Omizja je moderirala Tjaša Arko.

 

IMG_0739

 

IMG_0754

 

V naslednjem sklopu je Stuart Garland, predstavnik Volunteer Ireland, irske nacionalne organizacije za razvoj prostovoljstva, predstavil primere dobrih praks vključevanja mladih na Irskem.

 

IMG_0833

 

Zaključek Foruma je ovekovečila okrogla miza, kjer so sogovorniki predstavili rezultate Svetovne kavarne – Glas mladih in spregovorili o prostovoljstvu mladih ter ustvarjanju priložnosti in možnosti za aktivacijo mladih. Pri pogovoru so sodelovali Nives Žlof Androjna, aktivna prostovoljka Slovenske filantropije in dobitnica naziva Naj prostovoljka leta v starostni skupini do 19 let za leto 2019; Urška Breznik, mentorica prostovoljcem znotraj Pekarne Magdalenske mreže v Mariboru; Tina Krautberger iz Mladinske mreže MaMa, ki združuje in zastopa organizacije, ki opravljajo dejavnosti mladinskih centrov v Sloveniji; in Marina Rebec, direktorica občinske uprave Občine Postojna. Debata je tekla tudi okoli vključevanja mladih iz različnih okolij in z različnimi ovirami v prostovoljsko delo.

 

IMG_0854

 

Dogodek je potekal s pomočjo Ministrstva za javno upravo, Evropske komisije in Evropskega prostovoljskega centra.

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h
Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki