PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    

Naj projekt medgeneracijskega prostovoljstva 2020

Natečaj za projekte, ki so namenjeni medgeneracijskemu sodelovanju, vzpodbujanju prostovoljstva in solidarnosti, smo razpisali prvič, in sicer da bi z njim nagradili primere vzornih sodelovanj različnih generacij, z namenom reševanja izzivov dolgožive družbe.

 

Naziv Naj projekt medgeneracijskega prostovoljstva se podeli Mladinskemu centru Velenje, ekipi Udarnik, za projekt »Naše ulice so prazne, naša srca ne«.

Dostava brezplačnih toplih obrokov, nakupi in nujni opravki, družabniški telefon, učna pomoč na daljavo, animacijski nastop za osebe v karanteni, glasbeni nastop za starostnike v rdeči coni in še kar nekaj drugih aktivnosti je skupina Udarnikov – prostovoljcev Mladinskega centa Velenje - v preteklem letu izpeljala v okviru projekta »Naše ulice so prazne, naša srca ne«. Ob prvem valu epidemije so prepoznali stiske, v katerih so se znašle tako starejše kot mlajše generacije, in tako so v sodelovanju z drugimi društvi in občino pomembno doprinesli k reševanju raznovrstnih izzivov. Projekt je pozitivno vplival na kakovost življenja ljudi - tako uporabnikov kot prostovoljcev. Ti so krepili socialne veščine, pridobivali samozavest in občutek, da so koristni, uporabnikom so lajšali občutke osamljenosti, skrbi vsakdana, ter jih obdajali z občutkom varnosti. Tako je prišlo je tudi do konkretnih prenosov znanj in vedenj med generacijami. Prepoznali smo, da so se vsi deležniki v predstavljenem projektu odzvali na različne potrebe, povezali veliko ljudi, in da projekt nosi močno sporočilno vrednost za mlajše generacije. Pritrjujemo temu, da so vzpodbudili zavest o solidarnosti in ljudem dali pomembno sporočilo: da niso sami.

 

 

Komisija je podelila tudi posebno priznanje za Najbolj srčen projekt medgeneracijskega prostovoljstva OŠ Milojke Štrukelj skupaj z POŠ Ledine za projekt »Ohranjanje socialne bližine z varovanci DSO«.

 

Velik angažma so za pripravo projekta, namenjenega stanovalcem DSO Nova Gorica in Centra starejših Pristan Vipava, izkazali ne le učenci in učitelji Osnove šole Milojke Štrukelj iz Nove Gorice, Podružnične šole Ledine in Osnovne šole Draga Bajca Vipava, ampak tudi njihovi starši, ter učitelji ajdovske in goriške glasbene šole. Vsako leto za stanovalce domov pripravijo in odigrajo novoletno prireditev, letos pa so le-to pripravili v digitalni obliki, dobre želje pa poslali še s čestitkami. Učenci so doma pridno vadili in pripravili različne točke, pri katerih so jih spodbujali in usmerjali starši, ki so nastope tudi posneli. Na šoli pa so zbrane posnetke združili v en video posnetek, ki so si ga stanovalci ogledali večkrat. Ob tem so se med njimi sprožile tudi debate o občutkih osamljenosti, izolacije, občutij in potreb, zaradi česar je bil zanje posnetek ne le prijeten, ampak tudi terapevtski. Skrb za sočloveka, ohranjanje duševnega zdravja starejših, zmanjševanje njihove osamljenosti, pri najmlajših pa razvoj čustvene inteligence, empatije in solidarnosti, spoštovanje drugačnih idej in mnenj, so učinki, ki jih je vzbudil ta srčen medgeneracijski projekt, ki ga bodo na šoli razvijali tudi v prihodnje.

 

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h
Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki