Print header

Prostovoljski poet

Prostovoljski poet in veteran dobre volje

David Jan iz Ljubljane je v prostovoljstvu že pravi veteran. Kot prostovoljec je začel prvič delati pred petimi leti, zadnja štiri leta pa je deloval v okviru Slovenske filantropije v Ljubljani.


Foto: Ilir Halili 

Prostovoljsko delo je začel opravljati v Zavodu Bob s projektom spoznavanja zdravilnih zelišč in poučevanjem slovenskega jezika. Na začetku je bilo malce težje, ker ni imel izkušenj s poučevanjem in podrobnega znanja o nekaterih jezikih, ki jih je sicer potem zelo hitro osvojil, čez nekaj tednov pa je sodelovanje steklo. V društvu BOB se družijo mladi, ki izhajajo iz težavnih družin, bili so pridni in prijazni, delo z njimi pa je bilo Davidu v zadovoljstvo, saj so se tudi oni počutili dobro. ‘’Poleg teoretičnega pouka smo zdravilna zelišča raziskovali tudi na mojem vrtu, kjer sem jim lahko na terenu pokazal še kaj več‘’ je še povedal David. Naslednji projekt za društvo BOB je bilo zbiranje oblačil, s katerimi so pomagali tistim, ki jih najbolj potrebujejo.

Nato je v društvu Literator kot prostovoljec poučeval matematiko, slovenščino in angleščino. Začel je z angleškim tečajem za maturante, med drugim pa so organizirali tudi sedemdnevni mladinski kamp na Krki, kjer so imeli delavnico z učiteljem za preživetje v naravi, David pa je v sklopu projekta pripravljal prispevke o zdravilnih zeliščih.

Festival je zdaj lažje organizirati

‘’Kot prostovoljec sem v vseh teh letih pridobil veliko izkušenj in se mnogo naučil. Ne le glede poučevanja, ampak tudi o tem, kako se vodijo projekti, in kako se organizira festival (Nextival, Veseli dan prostovoljstva, Contest, Dan prostovoljstva, Bivak, Dan o globalnem učenju),’’ je dodal David. Izkušnje so mu zagotovo pomagale, ko je za eno leto postal predsednik društva Odpri konflikt, ki se ukvarja z majevtiko, sokratskim načinom učenja z vodenimi vprašanji in obvladovanjem konfliktov na delovnem mestu, v družinah, v podjetništvu, nevladnih organizacijah …

Kajak, zdravilna zelišča, joga …

Prostovoljsko delo je lahko tudi zelo pestro in dinamično, če ima prostovoljec tako veliko znanja in odprt odnos do novih stvari ter soljudi, kot David.     


Foto: Ilir Halili 

‘’Na začetku leta 2013, ko sem se začel udejstvovati kot prostovoljec na Filantropiji, sem vodil delavnice o zdravilnih zeliščih in perma kulturi (naravnem vrtnarjenju) skupaj z Bilko Handanagić in Martino Benčan. Leta  2014 pa sem v azilnem domu na Kotnikovi začel poučevati slovenski in angleški jezik, matematiko ter jogo. V azilni dom prihajam z zadovoljstvom, saj me učenci vedno lepo pričakajo, sodelovanje pa je vzajemno, ker tudi oni mene učijo njihovih jezikov. Lep spomin me veže tudi na azilni dom v Logatcu, ko so mi za rojstni dan učenci pripravili presenečenje in me pričakali z darili. Podružili smo se že večkrat tudi na mojem vrtu, kjer so mi z navdušenjem pomagali, skupaj pa smo bili velikokrat tudi na izletih na morju, kjer sem jih učil plavati in veslati s kajakom,’’ še opisuje prijetne prostovoljske trenutke David.

Prostovoljstvo ga je navdahnilo za pisanje pesmi

Poleg tega je bil prostovoljni turistični vodič po skritih kotičkih Slovenije, Italije in  Hrvaške pri Couchsurfingu, sodeloval pa je tudi z organizacijami Issues without borders, Peace Revolution, Al Zahra, Zavod Nur, Zavod Hajr, Zyrja për të rinj, Urbana mladež, Medics sans frontiers, Save the children, Merhamet Novi Pazar, Unija Novi Pazar, Greenpeacom, UNHCR in Humanitasom. Z nekaterimi izmed njih je v okviru prostovoljske misije obiskal Preševo v Srbiji, da bi pomagali migrantom, ki so se v stiski zatekli v Evropo. Bil je koordinator za obleko in prehrano, nekaj časa pa je preživel tudi v kuhinji in med zbiranju podatkov o migracijah in možnih rešitvah problematike, ali pomagal pri širjenju miru in boljšega življenjskega sloga s promocijo meditacije za Peace Revolution (World Peace Initiative), še zaključuje David opis pestre in zanimive prostovoljske poti.

Seznam je torej dolg in nepozabnih trenutkov veliko. Pred petimi leti, ko je stopil na to pot, pa je začel tudi s pisanjem poezije prostovoljstva. Prostovoljske pesmi so dobile svoj glas, ki odmeva z vsakim Davidovim dejanjem.   


Foto: Ilir Halili 

Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se

Slovenska filantropija FIHO
mddsz MJU
Euskladi.si Creatim Ržišnik Perc
Dostavljalec
Copyright © 2021 Slovenska filantropija, vse pravice pridržane | Politika varovanja zasebnosti | PiškotkiProdukcija: Creatim