Print header

Prostovoljstvo je način življenja

PROSTOVOLJSTVO JE NAČIN ŽIVLJENJA

Maša Soršak je prostovoljka, ki ima za sabo, kar nekaj zanimivih prostovoljskih izkušenj in zgodb. Pravi, da je prostovoljstvo način življenja.


Foto: Miha Skrt 

Maša je doslej prehodila pestro prostovoljsko pot, ki jo je vodila tudi v tujino. Preko Zavoda Voluntariat je tako opravljala 12-mesečno evropsko prostovoljsko službo (EVS - European Voluntary Service) na Mirovnem inštitutu (Schweizerische Friedensrat)  v švicarskem Zürichu, ki je sicer po njenih besedah precej majhna organizacija, kjer ne srečaš veliko mladih ljudi.

Njene zadolžitve so bile vzpostavitev in urejanje Facebook strani, osvežitev in urejanje spletne strani, pisanje člankov za časopis "Friedenszeitung" in za SCI Newsletter (SCI je bila usklajevalna organizacija v Švici, ki je prijavila EVS projekt), promoviranje organizacije po spletnih kanalih ter deljenje časopisov na raznih dogodkih. Pravi, da je bila promocija kar izziv, glede na to, da skoraj nihče ni poznal Inštituta, še sosedje ne. :)

V letu 2016 je organizacija praznovala 70. jubilej. Za to priložnost so organizirali štiri okrogle mize (begunska kriza, delovanje Združenih narodov) in glavni dvodnevni dogodek s predavanji o beguncih in trenutnih vojnah po svetu. Udeležila se je dveh mednarodnih konferenc, ene na temo prostovoljstva in druge o oboroženem nasilju po svetu, obeh v Ženevi. Prisostvovala je tudi tradicionalnemu dogodku za SCI prostovoljce, v Živi knjižnici pa je na temo o migracijah predstavila svojo izkušnjo iz Ukrajine z dvotedenskega delovnega tabora, kjer so prostovoljci pomagali v organizaciji Station Kharkiv, ki se ukvarja s pomočjo notranje razseljenim z vzhoda Ukrajine. Dvakrat so pripravili aktivnosti za otroke na poletnem taboru, vključila pa se je tudi v lokalno skupino SCI prostovoljcev, ki so ravno začeli razvijati projekt z begunci v bližnjem prehodnem centru (obiski v centru z aktivnostmi za otroke, pogovori, izleti po Zürichu, itd.). Še bolj na začetku je SCI organiziral trening, na katerem je pomagala v kuhinji.


Foto: Miha Skrt

Še pred EVS-om je delala kot mladinska delavka v lokalnem mladinskem centru, kjer se je začela udejstvovati kot prostovoljka na različnih dogodkih, pozneje pa je začela delati preko študenta. Kljub temu je še vedno sodelovala kot prostovoljka na različnih prireditvah kot so Dan za spremembe, Litijski tek, kot natakarica pa je stregla za šankom in pomagala na koncertih.

''Včasih dobiš celo več, kot bi si mislil''

Prostovoljka je postala, ker sta pred tem že dve prijateljici sodelovali z lokalnim mladinskim centrom. Na začetku je to počela zaradi druženja in spoznavanja novih ljudi, pozneje pa je  videla, da lahko s tem prispeva v lokalno skupnost in da nekaj ljudem, obenem pa raste kot oseba. Meni, da je biti prostovoljec način življenja. ''Predvsem deluje obojestransko, nekaj daš, nekaj dobiš, včasih celo več, kot bi si mislil. Velikokrat sem bila "prisiljena" stopiti iz cone udobja, kar mi sedaj pomaga pri javnem nastopanju, ne bojim se več ljudi :),'' je povedala Maša.


Foto: Miha Skrt

Dodaja, da bi prostovoljstvo definitivno priporočila vsem, ker dobiš veliko izkušenj, ki jih lahko uporabiš tudi na trgu dela, osebnostno zrasteš, razširiš obzorja, postaneš aktiven državljan in pomagaš pri dogodkih, projektih ter akcijah, ki brez prostovoljcev verjetno sploh ne bi bili izvedljivi. ''V glavnem, ni da ni razlogov, zakaj postati eden izmed nas,'' je prepričana Maša.  


Foto: Miha Skrt

Najbolj se ji je v spomin sicer vtisnila ukrajinska izkušnja. V hostlu, kjer so bili nastanjeni, so namreč živeli tudi ljudje, ki so prišli z vojnega območja (Lugansk, Doneck), predvsem so bile to mlade družine. ''Ko slišiš njihove zgodbe in vidiš skromen način življenja, se te res dotakne. Večinoma so si morali življenje postaviti na novo, in ob tem si rečeš, da lahko tudi v tvojem življenju vse tiste ovire, ki so se ti zdele nepremagljive, postanejo premagljive,'' še zaključuje Maša.

 

Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se

Slovenska filantropija FIHO
mddsz MJU
Euskladi.si Creatim Ržišnik Perc
Dostavljalec
Copyright © 2021 Slovenska filantropija, vse pravice pridržane | Politika varovanja zasebnosti | PiškotkiProdukcija: Creatim