PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    

Najboljša prostovoljska zgodba 2022

 

Slovenska filantropija je v sodelovanju z Društvom novinarjev Slovenije letos tretjič razpisala natečaj za priznanje Najboljša prostovoljska zgodba.

 

Najboljša prostovoljska zgodba leta 2022 je po mnenju komisije članek »Ne vemo, kdo je ta, ki nas pelje. Ne vemo niti, kam točno gremo. Mislite, da nas bodo ubili?« avtorice Klare Širovnik, novinarke Večera.

Naziv avtorice najboljše prostovoljske zgodbe v letu 2022 prejme novinarka Večera Klara Širovnik. Novinarka je takoj po izbruhu vojne v Ukrajini, ob prihodu prvih beguncev, s kolegom fotografom Robertom Balnom odpotovala na poljsko-ukrajinsko mejo. Spremljala je, kako prostovoljci oskrbujejo ukrajinske družine in jih pospremijo na pot v druge evropske države. Klara Širovnik je eksodus bibličnih razsežnosti opisala doživeto, z veliko mero empatije in občutkom za detajle, ki odražajo osebno razdajanje prostovoljcev za sočloveka. Iz njenega pisanja veje sporočilo, da brez prostovoljskega gibanja Evropa ne bo našla poti iz vojne, nazaj k miru. Uradne državne inštitucije nevidne ljudi, ki na terenu rešujejo posledice političnih kriz, velikokrat spregledajo. Novinarji, med katerimi je tudi Klara Širovnik, jim dajejo ime, obraz in glas. Poročanje o prostovoljstvu v vojni se s tem uvršča v učbenik evropske zgodovine.

 

 

Komisija za izbor Najboljše prostovoljske zgodbe 2022 se je odločila za častno omembo dveh novinarskih prispevkov s področja prostovoljstva in dobrodelnosti. Posebni priznanji prejmeta: 

 

Tatjana Pihlar za zgodbo Srečna je, če osrečuje v Nedeljskem Dnevniku

Posebno priznanje Slovenske filantropije za pisanje o prostovoljstvu prejme novinarka Dnevnika in Nedeljskega Dnevnika Tatjana Pihlar. Avtorica je v okviru akcije Iskrica Nedeljskega opisala delo srčne dobrotnice iz Kopra, ki je življenje posvetila pomoči sočloveku. S pripovedjo o koprski prostovoljki je novinarka ponudila pogled v ozadje široke prostovoljske mreže, ki jo aktivno tke že vrsto let. Kot koordinatorica humanitarne akcije, poročevalka in največkrat tudi sama kot prostovoljka že več let stoji v središču Iskrice, velike prostovoljske zgodbe, ki v Sloveniji pomaga stotinam družin. Novinarji sami ne želijo biti zgodba, a te zgodbe brez Tatjane Pihlar ne bi bilo.

 

Tina Strmčnik za zgodbo »Nazaj dobim več, kot dam« v Novem tedniku

Posebno priznanje Slovenske filantropije za pisanje o prostovoljstvu prejme novinarka Novega tednika Tina Strmčnik. Novinarji regionalnih medijskih hiš prinašajo pričevanja malih ljudi, ki pišejo velike zgodbe in Tina Strmčnik je ena izmed teh novinarjev. Zagotovo tudi zato, ker ima čut za ljudi, vidi običajno nevidne prostovoljce, ki delajo vse za skupnost in za sočloveka. Predstavi jih brez patetike, a tankočutno, da bralec dobi pravi vpogled v tematiko. Pravzaprav je njeno pisanje sprehod skozi prostovoljstvo, ki dela življenje vseh, tudi prostovoljcev, lepše.

 

 

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h
Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki