PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    
Za organizacije: Kako pomagati po poplavah?

Zbiranje prostovoljske pomoči

Na Slovenski filantropiji smo v odziv na poplave na spletni strani in socialnih omrežjih objavili obrazec, s katerim zbiramo interes za prostovoljsko pomoč po poplavah. Odziv je velik - obrazec je izpolnilo že skoraj 3000 ljudi iz različnih krajev po Sloveniji. Prostovoljci so pripravljeni ponuditi fizično pomoč, pomoč pri prevozih, nekateri tudi namestitev ali drugo pomoč. Prijavljene prostovoljce bomo kontaktirali glede na potrebe organizacij na terenu. Ta vikend smo jih že napotili na nekaj akcij. Lepo vabljeni, da svoje prostovoljce usmerite, da se tudi oni prijavijo preko obrazca. Imamo torej velik nabor prostovoljcev, ki bi jih želeli usmeriti na delovne akcije prek organizacij, ki delujejo na terenu.

 

Če potrebujete pomoč prostovoljcev pri odstranjevanju posledic poplav, nas lahko kontaktirate na: po-moc-lj@filantropija.org. Če v vaši bližini pomoč potrebuje druga organizacija, nas prav tako lahko kontaktira. Trenutno zaradi varnosti prostovoljcev še ne moremo nuditi pomoči posameznikom, razen pod vodstvom Civilne zaščite ali gasilcev. 

 

Pomoč pri koordinaciji in izdaja potrdil 

Ministrstvo za javno upravo prosi za pomoč pri koordinaciji prostovoljcev pri odpravi posledic poplav ter izdaji potrdil o prisotnosti prostovoljcev na terenu, kar predstavlja podlago za uveljavljanje nadomestila stroškov pri delodajalcu. Organizacije, ki imate skladno z Zakonom o prostovoljstvu možnost izdaje potrdil prostovoljcem, prosijo, da jim svoj interes sporočite na gp.mju@gov.si.

 

Status prostovoljske organizacije za izdajo potrdila 

 

Prostovoljske organizacije opredeljuje in ureja Zakon o prostovoljstvu. Za društva, zavode in ustanove velja, da se kot prostovoljska organizacija štejejo takrat, ko izvajajo prostovoljsko delo v dobro drugih ali v splošno korist ali zagotavljajo in usposabljajo prostovoljce za prostovoljsko delo ter so vpisani v Vpisnik prostovoljskih organizacij. Vse ostale pogoje, ki jih določa Zakon o prostovoljstvu, izpolnjujejo že na podlagi zakonodaje, ki ureja njihovo delovanje. Prostovoljsko delo lahko v okviru nevladne organizacije izvajajo tako člani kot drugi zainteresirani posamezniki.

 

Organizacija, ki izpolnjuje pogoje za prostovoljsko organizacijo, postane prostovoljska organizacija z vpisom v Vpisnik prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom pri AJPES. Vpis opravite tako, da pri AJPES oddate obrazec Priglasitev v Vpisnik. Vpis je enostaven in brezplačen ter ne zahteva prilog in drugih utemeljitev. Seznam organizacij, ki imajo status prostovoljske organizacije, je dostopen tukaj.

 

Obrazec: Potrdilo o prostovoljskem delu - Pomoč pri odpravi posledic poplav

Ste organizacija, ki je aktivirala prostovoljce za pomoč pri odpravi posledic poplav in bi jim rada izdala potrdilo? Propravili smo obrazec, ki vsebuje vse potrebne rubrike, v katere vpišete svoje podatke in prostovoljcem izdate potrdila o prostovoljskem delu. Najdete ga tukaj.

 

Kako deluje prostovoljstvo v kriznih situacijah?

V pomoč pri pripravah prostovoljcev, ki so se vam javili na poziv za pomoč, vam lahko pomaga video, kjer smo na kratko razložili, kaj pomeni prostovoljstvo v kriznih situacijah:

 Avtor:

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h
Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki