Print header

Zakon o prostovoljstvu

Poslanke in poslanci so v četrtek, 3. februarja 2011  brez glasu proti sprejeli dolgo pričakovani Zakon o prostovoljstvu, ki prvič sistemsko ureja področje prostovoljstva.

Zakon opredeljuje prostovoljstvo kot družbeno koristno brezplačno delo, prostovoljci pa bodo o pridobljenem znanju prejeli potrdilo. Novost, ki se uvaja v pravni red na obravnavanem področju, je poenotenje in sistematično vodenje evidenc o prostovoljcih in opravljenem prostovoljskem delu.

Novela Zakona o prostovoljstvu je v veljavi od 18. novembra 2015.

Pravilnik o področjih prostovoljskega dela in vpisniku velja od 22. aprila 2016. 
Priloga 1
Priloga 2 

Uredba o nagradi in priznanjih za prostovoljstvo je v veljavi od 22. aprila 2016.

Na Slovenski filantropiji, nosilki Slovenske mreže prostovoljskih organizacij, redno spremljamo izvajanje zakona v praksi. 

Arhiv: 

Besedilo zakona, objavljenega v Uradnem listu Republike Slovenije, 18. 2. 2011.

Zakon o prostovoljstvu_popravljeno.

Zakon vam predstavljamo skozi vprašanja in odgovore.

Predstavitev zakona

Predstavitev zakona z delavnice, 14.2.2012 / Vanda Remškar Pirc

29. julija 2011 je bil v Uradnem listu RS št. 60 objavljen Pravilnik o spremembah Pravilnika o področjih prostovoljskega dela in vpisniku, ki je tehnično popravil že sprejeti pravilnik.  Pravilnik s prilogama

Vlada RS je na 146. seji 28. julija 2011 sprejela Uredbo o nagradi in priznanjih za prostovoljstvo, katere sprejem izhaja iz določb Zakona o prostovoljstvu.

V letu 2014 je Ministrstvo za notranje zadeve imenovalo Medresorsko delovno skupino za pripravo sprememb in dopolnitev Zakona o prostovoljstvu, katere naloga je priprava strokovnih podlag novele Zakona o prostovoljstvu. Delovanje skupine je trenutno v mirovanju. V kolikor imate posamezne predloge sprememb, jih lahko posredujete Primožu Jamšku na primoz.jamsek@filantropija.org, ki je tudi član omenjene skupine.

Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se