PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    

Spopadanje z nasiljem nad ženskami, nasiljem v družini in nasiljem kot posledica vojne – vloga prostovoljca

V EU je ena od treh žensk žrtev spolnega ali fizičnega nasilja. Vsaka druga ženska je potencialna žrtev nasilja v družini. Nasilje nad ženskami pa se povečuje tudi kot posledica vojne, kot je bilo to nedavno mogoče zaznati ob primeru vojne v Ukrajini.

Kot prostovoljci pogosto vstopamo v zaupni krog osebe, ki ji nudimo prostovoljsko pomoč, pri delu pa se lahko srečamo z osebami z izkušnjo nasilja. Ključno je, da smo  seznanjeni s tematiko do te mere, da se znamo na situacijo odzvati in žrtev informirati ter o pojavu nasilja opozoriti pristojno osebo ali organizacijo.

Problematiko nasilja nad ženskami, njegovih pojavnih oblik in načine odzivanja bomo v sodelovanju Slovenske filantropije z Društvom SOS (telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja) predstavili v dvourni delavnici. Z nami bosta predstavnici Društva SOS telefon, Jasmina Imširović Durić in Sara Al-Daghistani. 

 

PASICA_Naslovne_za_Uvodna_izobrazevanja_15

 

Delavnica bo potekala v četrtek, 19. 10., od 16:00 do 18:00 v prostorih Slovenske filantropije, na naslovu Cesta dolomitskega odreda 11.

Prijave zbiramo do zapolnitve mest preko spletnega obrazca. 

 

Vsebine:

  • Kaj je nasilje nad ženskami in nasilje v družini?
  • Kateri so dejavniki tveganja za pojav nasilja nad ženskami in nasilja v družini?
  • Kakšen je pravni okvir odpravljanja in preprečevanja nasilja nad ženskami v Evropi in v Sloveniji?
  • Kako kot prostovoljec lahko ukrepam v primeru zaznave nasilja nad ženskami?
  • Primeri obravnave nasilja nad ženskami pri SOS telefonu in na Slovenski filantropiji.
  • Podporni sistem za delo z migrantkami, žrtvami nasilja.

 

Delavnica je namenjena mentorjem_icam in koordinatorjem_icam prostovoljcev ter prostovoljcem_kam, ki bi želeli izvedeti več o temah nasilja nad ženskami, nasilja v družini in nasilja kot posledico vojne ter se seznaniti z oblikami pomoči in podpornimi organizacijami, ki na tem področju delujejo v Sloveniji.

 

Za več informacij o delavnici se obrnite na Vesno Strlič na elektronskem naslovu usposabljanja@filantropija.org ali na telefonski številki (01) 433 40 24.

 

V praktičnem delu delavnice bomo obravnavali primere nasilja, zato svetujemo, da se nam na tem delu pridružite tisti, ki sami nimate izkušnje nasilja oziroma ste izkušnjo predelali.

 

V okviru projekta VERA 2023 (Volunteering, equality, rights, action), ki ga vodi CEV – evropski prostovoljski center, Slovenska filantropija izvaja delavnice z namenom opolnomočenja prostovoljskega sektorja na teme, ki jih skupno povzema krepitev demokratične participacije, inkluzije in naslavljanje diskriminatornih praks.                                                                                           

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h
Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki