PRIJAVA
LOOKING FOR VOLUNTEERING OPPORTUNITIES?    

Participativni proračun – priložnost za financiranje prostovoljskih pobud

Participativni proračun predstavlja sistem neposrednega odločanja ljudi o tem, kako se bo porabil del javnega oziroma proračunskega denarja. Odpira možnost, da o porabi sredstev občine ali organizacije sodelujejo osebe, ki so neposredno vključene v življenje in aktivnosti le-te, obljublja pa vključevanje tistih ljudi, ki jih tradicionalne metode javnega udejstvovanja obidejo. V Sloveniji je najbolj razširjen občinski participativni proračun, ki ga je po podatkih iz leta 2021 v Sloveniji izvajalo 27 občin.

 

V procesu participativnega proračuna predloge oddajajo posamezniki, posamezniki pa so tudi tisti, ki za predloge glasujejo. Vloga nevladnih organizacij je pomembna tudi kadar v proces niso neposredno povabljene - predvsem pri vzpostavljanju stika z občani in izpostavljanju problematike skupnostnih prostorov. Njihova prednost je večja vpetost v potrebe skupnosti, kjer lahko posameznike iz različnih družbenih skupin opolnomočijo, da v procesih participativnega proračuna tudi aktivno sodelujejo. 

 

PASICA_Naslovne_za_Uvodna_izobrazevanja_6

V dvourni spletni delavnici bomo predstavili proces participativnega proračuna in načine opolnomočenja prostovoljcev za sodelovanje v procesih participativnega proračuna v lokalni skupnosti. Participativni proračun lahko ponuja priložnost za pridobivanje sredstev za prostovoljske pobude, ki so v korist skupnosti. Predstavili bomo uspešne prakse primerov uvajanja participativnega proračuna v tujini in v Sloveniji. Nives Felić, mladinska delavka Mladinskega centra Vič (Zavod Nefiks), bo predstavila, kako so participativni proračun uspešno vpeljali in izpeljali v MC Vič z namenom učenja  participativnih praks. 

 

Delavnica bo potekala preko zooma v četrtek, 7. septembra 2023, od 14:00 do 16:00. Delavnica je brezplačna, nanjo se lahko prijavite preko spletnega obrazca.

 

Vsebine, ki jih bomo zajeli v delavnici:

  • Kaj je participativni proračun?
  • Kakšni so učinki uvajanja participativnega proračuna?
  • Katere so faze izvedbe participativnega proračuna?
  • Kakšna je v procesih participativnega proračuna vloga nevladnih organizacij in kako opolnomočiti prostovoljce za sodelovanje v procesih participativnega proračuna?
  • Predstavitev primerov financiranja prostovoljskih pobud v okviru participativnega proračuna v tujini in pri nas?
  • Primer uvajanja participativnega proračuna v mladinski center - učenje participativnih praks 

 

Delavnica je namenjena mentorjem in koordinatorjem prostovoljcev, pa tudi prostovoljcem_kam, ki bi si želeli izvedeti več o tem, kako lahko za skupnostne prostovoljske pobude iščejo finančno podporo tudi v okvirih občinskih participativnih proračunov.

 

Za več informacij o delavnici se obrnite na Vesno Strlič na elektronskem naslovu usposabljanja@filantropija.org ali na telefonski številki (01) 433 40 24.

V okviru projekta VERA 2023 (Volunteering, equality, rights, action), ki ga vodi CEV – evropski prostovoljski center, Slovenska filantropija izvaja usposabljanja in delavnice z namenom opolnomočenja prostovoljskega sektorja na teme, ki jih skupno povzema krepitev demokratične participacije, inkluzije in naslavljanje diskriminatornih praks.

PRIJAVA NA E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:KONTAKT

01 433 40 24

info@filantropija.org

www.filantropija.org

Vsak delavnik od 8h do 16h
Spletna stran www.prostovoljstvo.org je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Na enem mestu posameznikom, prostovoljskim organizacijam in širši javnosti predstavljamo vse pomembne novice na področju prostovoljstva. Z razvitim informacijskim sistemom povezujemo zainteresirane prostovoljce in prostovoljske organizacije. Vsebine novic, dogodkov in prostovoljskih del prispevajo članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki