Print header

Nova Gorica

5. in 6. oktober 2020, dvorana Mestne občine Nova Gorica

Slovenska filantropija je v okviru programa Slovenska mreža prostovoljskih organizacij izvedla regijski obisk Goriške regije, da bi še okrepila sodelovanje s prostovoljskimi organizacijami, jih informirala o novostih in prispevala k razvoja prostovoljstva.

Foto: Mateja Pelikan

Na posvetu Razvoj prostovoljstva v lokalni skupnosti in regiji, katerega namen je bil pregledati dosežke in priložnosti za razvoj na področju prostovoljstva, so sodelovale: Damjana Pavlica, podžupanja Mestne občine Nova Gorica, Tjaša Arko, vodja programa prostovoljstvo Slovenska filantropija, Staša Gregorič, predstavnica Regionalnega stičišča NVO Planota, Gabrijela Prinčič, CSD Severna Primorska, Enota Nova Gorica in Andreja Ličen, Društvo prostovoljcev VZD – Center za družine Mirenski Grad. Pogovor je moderirala Sabrina Lever, Slovenska filantropija. 

Iz Skupnega poročila o prostovoljstvu v RS za leto 2019 je Goriška regija četrta regija v državi po številu prostovoljcev (24.572), peta po številu opravljenih prostovoljskih ur (296.862) in enajsta po številu prostovoljskih organizacij (58).

Nevladne organizacije v regiji so v letu 2019 od občin skupaj prejele 5.225.546 evrov, vseh prihodkov pa so imeli 52.274.242 evrov. Torej so 47 milijonov, kar predstavlja skoraj 90 odstotkov, pridobili iz drugih virov. Kljub 1528 organizacij v regiji je zaposlenih samo 518. Iz tega lahko sklepamo, da gre za ogromen prostovoljski angažma.

Mestna občina Nova Gorica že na mnogih področjih dobro spodbuja prostovoljstvo (prostovoljsko delo vrednoti kot lastni delež pri sofinanciranju projektov/programov in se zaveda pomena prostovoljstva za kakovostno življenje občanov, povezano skupnost in utrip mesta), pomembno vlogo spodbujanja prostovoljstva na področju socialne dejavnosti, povezovanja nevladnih organizacij in javnih zavodov ter zahval prostovoljcem pa opravlja koordinatorka na programu Prostovoljno socialno delo, ki ga izvaja CSD Severna Primorska, Enota Nova Gorica. Tudi nekatere šole v regiji zgledno vključujejo prostovoljstvo kot pomemben vidik vzgoje za solidarnost, pogrešajo pa predvsem sistemsko podporo in vrednotenje dela mentorstva s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Vlada se je sicer že v sami Strategiji razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva do leta 2023 zavezala, da bo ob spoštovanju zakonskih načel, posebno pozornost namenila spodbujanju in krepitvi prostovoljstva v vzgoji in izobraževanju. Zadnji podatki kažejo, da mladi do 18 let predstavljajo 14 odstotkov vseh prostovoljcev, mladi od 18 do 30 let pa 23 odstotkov, skupaj tako skupina mladih do 30 let predstavlja 35 odstotkov vseh aktivnih prostovoljcev. Nevladne organizacije večjih težav s pridobivanjem prostovoljcev nimajo, se pa soočajo s kadrovsko podhranjenostjo za še bolj kakovostno delo s prostovoljci in za poročanje prostovoljskih ur.

Foto: Mateja Pelikan

Delavnica  Zakon  o prostovoljstvu in Strategija razvoja prostovoljstva je  bila izvedena  z namenom krepitve  zagovorniške usposobljenosti  prostovoljskih  organizacij  in  organizacij  s  prostovoljskim  programom. Delavnice se je udeležilo 12 predstavnikov prostovoljskih organizacij in organizacij  s prostovoljskim programom. Na delavnici  so  bile  predstavljene  informacije,  ki  so  potrebne  za  dobro  in  lažjo  organizacijo prostovoljstva: splošna določila zakona, sklepanje dogovorov s prostovoljci, vodenje evidenc in oddaja letnih poročil o prostovoljstvu, vračanje stroškov prostovoljcem, zavarovanje prostovoljcev, pridobivanje novih prostovoljcev, vpis v vpisnik prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom, vrednotenje prostovoljstva. Predstavili smo brezplačni program za vodenje evidenc prostovoljcev in opravljenih prostovoljskih ur, dostopen za članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Udeleženci so imeli možnost individualnih svetovalnih pogovorov, na katerih so lahko dobili odgovore na konkretna vprašanja v zvezi z Zakonom o prostovoljstvu in organiziranjem prostovoljstva v njihovih organizacijah.

Regijski obisk se je zaključil z izvedbo mini usposabljanja Motiviranje in nagrajevanje prostovoljcev ter individualnim svetovanjem.

Odzivi udeležencev:

Zelo korektna predstavitev vsebin, katere lahko takoj uporabimo v praksi.
Super, koristno, dobro, jedrnato, uporabno.
Zelo jasno razložen ZProst. Hvala za predstavitev spletne aplikacije za vodenje evidenc, ki bo nam olajšala delo. Pohvale organizatorjem, prijetno vzdušje in strokovno izpeljana delavnica.
Dobro pripravljena delavnica. Korektno, jasno podajanje, podkrepljeno s praktičnimi primeri. Podano na dostopen in razumljiv način.
Zelo lepo pripravljeno predavanje. Izčrpno in zanimivo, koristno za organizacije.
Želimo si več takšnih skupnih sestankov, pri katerih si lahko izmenjamo mnenja, izkušnje, znanja…

Regijskega obiska so se udeležili:
CSD Severna Primorska, Enotna Nova Gorica, Društvo GO Spominčica za pomoč pri demenci severnoprimorske regije, Društvo prijateljev mladine Tolmin, Društvo prostovoljcev VZD – Center za družine Mirenski Grad, Društvo upokojencev Ajdovščina, Društvo za pomoč osebam MAS OKO, Humanitarno društvo StanislaV, Ljudska univerza Nova Gorica, Mestna občina Nova Gorica, OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica, OŠ Miren, Podružnična šola Bilje, Ustanova Fundacija BiT Planota - Regionalno stičišče NVO Planota, Ustanova Zdenke Gustinčič – Fundacija za dobro delo ljudi in narave Nova Gorica, Varstveni delovni center Nova Gorica in Zveza klubov zdravljenih alkoholikov Slovenije.

Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se

Slovenska filantropija FIHO
mddsz MJU
Euskladi.si Creatim Ržišnik Perc
Dostavljalec
Copyright © 2021 Slovenska filantropija, vse pravice pridržane | Politika varovanja zasebnosti | PiškotkiProdukcija: Creatim