Print header

Ptuj

Regijski obisk Slovenske filantropije v Podravski regiji

6. september 2021, Center interesnih dejavnosti Ptuj

Slovenska filantropija je v okviru programa Slovenska mreža prostovoljskih organizacij izvedla regijski obisk Podravske regije, da bi še okrepila sodelovanje s prostovoljskimi organizacijami, jih informirala o novostih in prispevala k razvoju prostovoljstva.

Na posvetu Razvoj prostovoljstva v lokalni skupnosti in regiji, katerega namen je bil pregledati dosežke in priložnosti za razvoj na področju prostovoljstva, so sodelovali: Bojan  Golčar, Zavod PIP – Pravni in informacijski center Maribor, Regionalno stičišče nevladnih organizacij Podravja, Ana Ostrman, Društvo upokojencev Optimisti Ptuj, Jurij Šarman, Center interesnih dejavnosti Ptuj, Tonja Kolar, OŠ Olge Meglič Ptuj in Tjaša Arko, Slovenska filantropija. Pogovor je moderirala Sabrina Lever, Slovenska filantropija.       

          

Iz Skupnega poročila o prostovoljstvu v RS za leto 2019 je razvidno, da je Podravska regija po številu prostovoljcev tretja v državi (25.592) in druga po številu opravljenih prostovoljskih ur (902.471).

V Podravski regiji deluje okoli 4.000 nevladnih organizacij, v katerih je zaposlenih 1.500 ljudi. Lokalne organizacije se srečujejo z izzivom pridobivanja in vključevanja mladih prostovoljcev, kar bi lahko izboljšalo večje povezovanje šol in prostovoljskih organizacij ter javnih zavodov. Za razvoj kakovostnega prostovoljstva v regiji je zelo pomembna dobra podpora občin (infrastruktura, financiranje prostovoljskih programov in dela mentorjev ...).  

        

Delavnica  Zakon  o prostovoljstvu in Strategija razvoja prostovoljstva je bila izvedena  z namenom krepitve strokovne in zagovorniške usposobljenosti prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom. Na delavnici so bile  predstavljene informacije, ki so potrebne za dobro in lažjo organizacijo prostovoljstva: splošna določila zakona, sklepanje dogovorov s prostovoljci, vodenje evidenc in oddaja letnih poročil o prostovoljstvu, vračanje stroškov prostovoljcem, zavarovanje prostovoljcev, pridobivanje novih prostovoljcev, vpis v vpisnik prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom, vrednotenje prostovoljstva. Predstavili smo brezplačni program za vodenje evidenc prostovoljcev in opravljenih prostovoljskih ur, dostopen za članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Udeleženci so imeli možnost individualnih svetovalnih pogovorov, na katerih so lahko dobili odgovore na specifična vprašanja v zvezi z Zakonom o prostovoljstvu in organiziranjem prostovoljstva v njihovih organizacijah.

Regijski obisk se je zaključil z izvedbo mini usposabljanja Pridobivanje prostovoljcev in promocija prostovoljstva.

Odzivi udeležencev:
-  Vzorno izvedeno predavanje, vsebine so bile zelo jasno podane.

- Prijeten način podajanja vsebin in prijetno vzdušje v prostoru.

- V tako kratkem času je bilo zelo podrobno predstavljeno prostovoljstvo in ZProst. Všeč mi je, da so udeleženci predstavili svoje izkušnje in primere.

- Hvala za podane informacije in novosti na področju prostovoljstva. Zelo zaželeno več takih izkušenj in primerov dobrih praks.

Regijskega obiska so se udeležili: JZ CID Ptuj, Društvo upokojencev Optimisti Ptuj, Zavod PIP – Pravni in informacijski center Maribor, Regionalno stičišče nevladnih organizacij Podravja, OŠ Olge Meglič Ptuj, ZD Maribor UIOD, CSD Spodnje Podravje, DU Dornava, Pokrajinska zveza društev upokojencev Spodnje  Podravje, Dom Dr. Jožeta Potrča Poljčane, Dom dr Jožeta Potrča Poljčane - Enota Slovenska Bistrica, Dom starejših občanov Tezno, Društvo prijateljev mladine Ptuj, Društvo CET Platforma, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo.

Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se

Slovenska filantropija FIHO
mddsz MJU
Euskladi.si Creatim Ržišnik Perc
Dostavljalec
Copyright © 2021 Slovenska filantropija, vse pravice pridržane | Politika varovanja zasebnosti | PiškotkiProdukcija: Creatim