Print header

Kako postanem prostovoljec

Kako postanem prostovoljec

Ponudba prostovoljskih del je raznovrstna, a če želimo najti zase najbolj primerno delo, si je na začetku dobro odgovoriti na nekaj vprašanj:

  • Katero področje v družbi mi je pomembno in mu želim nameniti svojo energijo ter prosti čas?
  • S kateri ciljno skupino bi želel delati (otroci, starejši, mladi, bolniki, migranti...) ali pa bi raje pomagal živalim oziroma vložil svoj čas v podporo družbenim spremembam?
  • Koliko (prostega) časa sem pripravljen nameniti prostovoljstvu?
  • Katera znanja in veščine, ki jih imam, lahko prispevajo h kakovostnemu opravljanju prostovoljskega dela?

Prava izbira prostovoljskega dela je pomembna za zadovoljstvo vseh: vas kot prostovoljca, prostovoljsko organizacijo in za konkretnega prejemnika pomoči.


Kako se vključiti?

Posamezna aktualna prostovoljska dela najdete s pomočjo brskalnika v Posredovalnici prostovoljskih del, lahko pa po abecednem redu pregledate članice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij, ki v svoje delo vključujejo prostovoljce.

Lahko se tudi registrirate kot prostovoljci. V tem primeru boste prihranili čas, saj vas bomo na vaš elektronski naslov sproti obveščali o novih prostovoljskih delih in drugih priložnostih z vašega izbranega področja in regije. Seveda je vaša svobodna odločitev, ali se boste javili na aktualna prostovoljska dela.

Če bi se radi pred tem posvetovali z nami ali imate vprašanja s področja prostovoljstva, smo dosegljivi vsak delavnik med 8. in 16. uro, po dogovoru tudi kasneje. Z veseljem vas bomo sprejeli osebno, na sedežu Slovenske filantropije in naših enotah po Sloveniji.


Vsem zainteresiranim priporočamo Uvodno usposabljanje za prostovoljce, ki ga organizira Slovenska filantropija. Usposabljanje vam bo preko seznanitve s prostovoljstvom pomagalo pri vaši izbiri za vas najbolj primernega prostovoljskega dela.

Prostovoljsko delo poteka v skladu z Zakonom o prostovoljstvu in načeli Etičnega kodeksa organiziranega prostovoljstva


Še več informacij s področja prostovoljstva lahko prejemate vsakih 14 dni na vaš e-mail, če se naročite na Prostovoljske e-novice in nas spremljate na FB profilu prostovoljstvo.org.

Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se