Print header

Prostovoljstvo v tujini

Prostovoljstvo v tujini so sanje marsikoga izmed nas. Prostovoljsko delo bi radi združili s potovanji, odkrivanjem novih kultur ter zanimivimi dogodivščinami. Sanje si lahko uresničite, če svoj odhod pravočasno in pravilno načrtujete. V svetu se pojavljajo različne ponudbe za prostovoljstvo v tujini, nekatere izmed njih so lahko tudi varljive. V Sloveniji obstaja več organizacij, ki vsako leto pošilja prostovoljce v tujino.

Zavod Voluntariat je v vodilna organizacija na področju mednarodnega prostovoljskega dela v Sloveniji. Nudi različne oblike prostovoljnega dela po vsem svetu, za ljudi vseh starosti.
Najbolj priljubljena oblika mednarodnega prostovoljnega dela so t.i. prostovoljski delovni tabori, kjer skupina prostovoljcev iz celega sveta dela skupaj dva do tri tedne na neprofitnem projektu, ki ga organizira lokalna organizacija. V iskalniku taborov mreže Service Civil International (SCI) najdete vsako leto okoli 1000 taborov po celem svetu.

Zavod Voluntariat organizira tudi mednarodne projekte dolgoročnega prostovoljnega dela (EVS, GLEN in ostali programi po svetu).

Evropska prostovoljna služba – EVS ponuja projekte, ki so lahko povezani z različnimi temami in potekajo na različnih področjih, kot so kultura, mladi, šport, socialno skrbstvo, kulturna dediščina, umetnost, civilna zaščita, okolje, razvojno sodelovanje itd. Prostovoljko, prostovoljca gosti predlagatelj iz države, ki ni država prostovoljčevega siceršnjega bivanja, in izvaja prostovoljno službo v korist lokalne skupnosti. Služba je neplačana, nepridobitna in za polni delovni čas. Traja lahko od dveh mesecev do enega leta, v posebnih primerih lahko celo manj. Iz projekta se prostovoljcu plačajo potni stroški, stroški nastanitve in osebni izdatki (prehrana, osebna higiena ipd.). Seznam slovenskih organizacij najdete tukaj

Prostovoljsko delo v tujini tradicionalno organizirajo še na Mladinsko informacijskem centru – MIC (program POTA), Društvu študentov medicine in še nekaterih drugih organizacijah.

Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se