Print header

Dobro poraja dobro - nagovor Anice Mikuš Kos na 10. Kongresu prostovoljstva

30.11.2015

Nagovor Anice Mikuš Kos, predsednice Slovenske fialntropije, na 10. Slovenskem kongresu prostovoljstva:

Običajno se dogodki opremljeni s števnikom 10 obeležijo na poseben način, bolj obogateno kot običajno. Ob 10. Slovenskem kongresu prostovoljstva temu ni tako. Vse se dogaja bolj skromno, časovno in posledično tudi vsebinsko skrčeno. Žal smo v teh dneh, v teh tednih v obdobju, ki terja pomoč civilne družbe, pomoč sočloveka tisočem ljudi v stiski, ki so se znašli na našem ozemlju. Kongres se dogaja v času, ko smo nevladne organizacije, ki delujemo na področju humanitarnega prostovoljstva, toliko angažirani in zaposleni z organiziranjem prostovoljnega dela za pomoč beguncem, da nam je ostalo manj časa in energij za priredbo kongresa in udeležbo na kongresu.

...

Prostovoljci niso le praktični in socialni pomočniki posamičnim soljudem ali množici beguncev. So ambasadorji dobrega, prinašajo sporočilo Slovenije in sporočilo človeštva o tem, da dobro je. Je zlo, toda je tudi dobro. Ko doživiš zlo, veliko slabega, groznega, je za ohranjanje upanja, vere v človeka, za ohranjanje lastne človečnosti nadvse pomembno, da doživiš dobro v ljudeh.

Stalno ponavljamo, da zlo poraja zlo. Ne govorimo pa o tem, da dobro poraja dobro.

Toliko dobrega zaznam, doživim ob prostovoljcih, ki delajo z današnjimi begunci, migranti v Sloveniji, da ob tem pozabim na nelepe reči, ki se dogajajo pri nas - podpihovanje nestrpnosti, širjenje napetosti, vznemirjenja, rasizma, sovražnosti. Vidim svet kot dober, četudi vem, da je na njem veliko ne-dobrega.

...

Moje globoko spoštovanje vsem prostovoljcem in še posebej tem, ki delajo v centrih za begunce, ob vlakih in avtobusih, povsod, kjer so begunci. V imenu našega Kongresa in Slovenske filantropije bi jim želela izraziti priznanje in spoštovanje za to, da delujejo kot ambasadorji človečnosti v naši državi in za to, kar dajejo ljudem, ki so se znašli v teh čudnih časih pri nas. V mojem osebnem imenu – hvala prostovoljcem za to, kar dajejo meni, ko sem ob njih, ko poslušam njihove zgodbe o dobrem in lepem v srečanjih z begunci, pa tudi o njihovih razočaranjih in prizadetosti zaradi slabih stvari, ki se dogajajo, ko začutim njihovo energijo in prepoznam dobronamernost in modrost njihovih pobud za izboljšanje okoliščin kratkotrajnega bivanja beguncev na naših tleh.

Nagovor v celoti

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se