Print header

Velik odziv organizacij, slab odziv lokalnih skupnosti

06.02.2013


Slovenska filantropija je 4. in 5. februarja 2013 z več kot 35 prostovoljskimi organizacijami z Goriške delila svoje znanje in izkušnje s področja širjenja in promocije prostovoljstva ter vodila razpravo o problemih in izzivih prostovoljstva v regiji, da bi zagotovila čim boljše (so)delovanje na terenu kot tudi med lokalnimi organizacijami. 

Dvodnevnega regijskega obiska, ki je bil prvi v seriji šestih, se je udeležilo več kot 40 predstavnikov najrazličnejših prostovoljskih organizacij in javnih zavodov iz regije, a le peščica odločevalcev, ki lahko s konkretnimi spodbudami vplivajo na širjenje prostovoljstva in tako podprejo družbeno angažiranost prostovoljcev, ki jim ni mar za razmere v njihovem okolju. Pomembno je, da so odprte debate sprožile odzive in bo sodelovanje v prihodnosti lahko le boljše. 

V obliki delavnic so udeleženci prejeli praktična znanja s področja vodenja prostovoljcev, promocije dela svojih organizacij in dela z mediji, se spoznali z možnostjo korporativnega prostovoljstva, maloštevilni predstavniki občin (Nova Gorica, Bovec) pa so dobili napotke, kako pripraviti razpis, da bo vključeval prostovoljstvo in določila Zakona o prostovoljstvu.
Med odmori je bila ekipa Slovenske filantropije vedno na voljo za individualna svetovanja.

Slovenska filantropija je pomemben akter, ki prostovoljske organizacije seznanja z zakonodajo s področja prostovoljstva. Prav pred dvema letoma sprejet Zakon o prostovoljstvu še vedno zastavlja številna vprašanja, ki so bila na tokratnem obisku ponovno odgovorjena, organizacije pa spodbujene, da bodo s svojimi mnenji sodelovale tudi pri oblikovanju tako novele zakona kot strategije razvoja prostovoljstva. 

Številne organizacije so se že odločile, da se bodo priključile vseslovenski prostovoljski akciji Dan za spremembe. Akcija Slovenske filantropije bo 5. aprila z namenom izmenjave predmetov koristnih za kvalitetno življenje in v protipotrošniškem duhu angažirala mnoge stare in nove prostovoljce. Ti bodo v akciji širili solidarnost, saj predmeti ne bodo le prišli v prave roke, temveč se bodo zbrana sredstva namenila za lokalne šolske sklade.  

Dober odziv organizacij z obiskom kot z aktivnim delom je spodbuda za naslednji regijski obisk, ki bo potekal 19. in 20. februarja v Kranju za Gorenjsko regijo.

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se