Print header

Posvet o prostovoljstvu 2014

Posvet o prostovoljstvu v bolnišnicah je potekal 7. 11. 2014 v Veliki sejni sobi Ministrstva za zdravje. Namen posveta je bila podpora vsem, ki v slovenskih bolnišnicah kot mentorji in koordinatorji skrbijo za prostovoljstvo ali pomagajo pri oblikovanju pravnih podlag za to, usposabljanje tistih zdravstvenih delavcev, ki se pripravljajo na vzpostavitev prostovoljstva v bolnišnicah ter motiviranje vodstev bolnišnic, ki šele razmišljajo o uvedbi prostovoljstva, za ta korak. Organizirala ga je Slovenska filantropija, udeležilo pa se ga je 15 strokovnih sodelavcev iz 13 slovenskih bolnišnic, ki skrbijo za razvoj prostovoljstva oziroma se nanj pripravljajo: iz UKC Ljubljana, splošnih bolnišnic Novo mesto, Slovenj Gradec, Jesenice in Izola, psihiatričnih bolnišnic Vojnik, Begunje, Idrija in Psihiatrične klinike Ljubljana, URI Soča, Onkološkega inštituta, KOPA Golnik in Bolnišnice Sežana. Prostovoljstvo organizirano poteka tudi v splošnih bolnišnicah v Celju in Murski Soboti. Moderatorja posveta sta bila Primož Jamšek in Nevenka Alja Gladek, oba sodelavca Slovenske filantropije.

Na forumih o prostovoljstvu v bolnišnicah v zadnjih dveh letih so udeleženci ugotavljali, da je za razvoj prostovoljstva v bolnišnicah in s tem obogatitev življenjskega utripa v njih nujna ustrezna sistemska in kadrovska podpora. Potrebe bolnikov in njihovih svojcev se v sodobnem načinu življenja vse bolj usmerjajo v iskanje načinov za blaženje stisk v času bolezni in k psihosocialni podpori v času bivanja v bolnišnici. Ob visokih obremenitvah osebja v bolnišnicah so lahko usposobljeni prostovoljci tisti, ki bolnikom prinašajo občutek, da niso sami in da jih je nekdo pripravljen poslušati in razumeti. Bolnišnice, ki že sodelujejo s prostovoljci, lahko zato ponudijo več kot ostale in prizadevamo si, da bi to spoznanje spodbudilo tudi vse ostale slovenske bolnišnice k vzpostavljanju organiziranega prostovoljstva.

Slovenske bolnišnice, ki uvajajo in razvijajo prostovoljstvo, se tega lotevajo s pomočjo informacij, svetovanja in usposabljanj, ki jih ponuja Slovenska filantropija, ter s prenosom znanj in praks iz tistih zavodov, ki imajo na področju prostovoljstva že izkušnje. Skupne formalne podlage, ki bi jo lahko zainteresirane bolnišnice uporabile pri uvajanju prostovoljstva, v Sloveniji ni, bila pa bi dragocena podpora za doseganje standardov prostovoljstva v bolnišnicah, po katerih se pri nas radi zgledujemo. Rast prostovoljstva v slovenskih bolnišnicah je zaznavna, vendar šibka. Zato bo Slovenska filantropija s povzetkom posveta seznanila Ministrstvo RS za zdravje, v 2015 pa bo predstavila prostovoljstvo Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije. Predlagala bo, da se na nacionalni ravni pripravi skupna pravna podlaga za umeščanje prostovoljstva v vse bolnišnice, ki v njem prepoznajo priložnost za dvig kakovosti svojega dela. Prostovoljstvo je seveda svobodna izbira, nikakor ne obveznost bolnišnic.

Ključno za širjenje prostovoljstva v bolnišnicah, ki se doslej zanj še niso odločile, je pri vodstvih bolnišnic prepoznavanje potencialov, ki jih prinaša prostovoljstvo. K aktivnemu sodelovanju pri promociji prostovoljstva bomo povabili direktorje tistih bolnišnic, ki si delovanja brez prostovoljcev ne znajo več predstavljati. Osrednji motiv uvajanja prostovoljstva v bolnišnicah je najboljša možna skrb za pacienta in njegove svojce, zato ustreznih podlag za ta korak v strokovni javnosti in med nacionalnimi oblikovalci zdravstvenih razvojnih politik najbrž ne bi smelo biti težko oblikovati.

Nevenka Alja Gladek                                                                         Tereza Novak
strokovna sodelavka za razvoj prostovoljstva                                 izvršna direktorica

    

Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se

Slovenska filantropija FIHO
mddsz MJU
Euskladi.si Creatim Ržišnik Perc
Dostavljalec
Copyright © 2021 Slovenska filantropija, vse pravice pridržane | Politika varovanja zasebnosti | PiškotkiProdukcija: Creatim