Print header

Javni forum o sistematičnem molku o homoseksualnosti v šolah

Datum začetka: 12.11.2010
Datum konca: 30.11.2010

Vabimo vas na javni forum o sistematičnem molku o homoseksualnosti in homofobiji v šolah z naslovom Spopadanje z molkom,

ki bo v sredo, 8. 12. 2010 od 15.30 do 20. ure

v konferenčnem centru City Hotela (Dalmatinova 15, Ljubljana).

»V srednji šoli sem bila priča pretepu fanta, ki so ga pretepli, ker naj bi bil gej. Najprej sem jih poskusila dati narazen, vendar nisem bila uspešna. Pozneje sem pretep prijavila tako ravnateljici kot eni od učiteljic, vendar nista ukrepali. Fanta so pozneje še večkrat pretepli. Ampak potem nisem več prijavljala. Danes bi zagotovo ukrepala bolj odločno.« (Poročilo Povej naprej!)

Poleg fizičnega nasilja so istospolno usmerjeni mladi v šoli v primerjavi s sovrstniki pogosteje izpostavljeni tudi izolaciji in izključenosti. To pa lahko pogosto pripelje tudi do psihosocialnih težav; ti mladi tako zaradi pritiskov družbe pogosteje razmišljajo o samomoru, se soočajo z depresijo ali težave rešujejo z eskapizmom (zloraba alkohola in drog).

V okviru foruma bomo skupaj s strokovnjakinjami in strokovnjaki, ki so o temi pisali tudi v znanstveni reviji Sodobna pedagogika (letnik 60, številka 4, november 2009), poskušali predstaviti značilnosti šolskega sistema, ki ohranjajo molk, in oblike homofobije, s katerimi se srečujejo mladi lezbijke, geji, biseksualne in transspolne osebe v učilnicah, na šolskih hodnikih in dvoriščih. O svojih izkušnjah, željah in potrebah po varnem in sprejemajočem šolskem okolju bodo spregovorili tudi sami mladi geji in lezbijke.

Forum je namenjen pedagoškim delavkam in delavcem, študentkam in študentom pedagoških, družboslovnih in humanističnih študij, predstavnicam in predstavnikom nevladnih organizacij s področja izobraževanja, mladinskega dela, preprečevanja nasilja in zagovarjanja človekovih pravic ter vsem tistim, ki jih tema zanima.

Na forum se je treba predhodno prijaviti. Prijave zbiramo do torka, 30. 11. 2010 na e-naslov eva.gracanin1@gmail.com ali Društvo informacijski center Legebitra, Trubarjeva 76a, 1000 Ljubljana. Prijavnica je priložena.

Simon Maljevac,

predsednik DIC Legebitra

 

Javni forum bo potekal ob podpori:

- Urada za mladino pri Mestni občini Ljubljana

-študentske organizacije Univerze v Ljubljani

- Urada Republike Slovenije za mladino

Nazaj | Arhiv

Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se