Print header

Šola pod soncem

Datum začetka: 25.5.2011
Datum konca: 25.5.2011

 

Na ulicah mesta Ljubljane bodo 25.5. med 13. in 18. uro potekale različne aktivnosti (interaktivna razstava, igre...), preko katerih bodo mladi spodbujali mlade k razmišljaju o globalni soodvisnosti med ljudmi, o svetovnih izzivih in človekovih pravicah. Namen šole pod soncem je mlade spodbuditi k delovanju za družbene spremembe ter k zavedanju o tem, da je svet le en in da, čeprav na različnih koncih sveta, vsi živimo pod enim soncem.

Ob 17. uri bo potekala tudi lutkovna predstava Polžek Samo, ki je zasnovana kot pripomoček za približevanje migracijskih tem otrokom, saj želi na dinamičen, zabaven in igriv način pomagati približati tematike migracij, strpnosti, solidarnosti, medkulturnega dialoga, tudi prostovoljstva in ekologije učencem v nižjih razredih osnovne šole in otrokom v vrtcih.

Glavni lik Samo je travniški polž, ki mora zapustiti svoj travnik zaradi ekološke katastrofe (pripovedovalec pa v pogovoru z otroki diskutira tudi o drugih razlogih, zakaj nekdo zapusti svoj dom, državo), ob selitvi v gozd srečuje različne živali, ki zaznamujejo njegov »integracijski proces«. Odgovarja na vprašanja in dvome, srečuje se s stereotipi in predsodki, z drugačnostjo (npr. jé drugo hrano), tujostjo, vendar pa vedno znova dokazuje, da z dialogom lahko dosežemo prijetno sobivanje od katerega veliko pridobimo vsi. Predstava je pisana promocija medkulturnega dialoga, ki smo jo zaigrali tudi predstavnikom ciljne skupine, ki so bili nad njo navdušeni. S pomočjo predstave najmlajšim približamo temo, obenem pa jih spodbudimo k razmišljanju o kulturnih posebnostih in razlikah. Pripovedovalec v predstavi spodbuja njihovo razmišljanje z vprašanji, razlagami in napotki, kaj lahko vsak posameznik stori za integracijo.

Več informacij o šoli pod soncem: barbara@humanitas.si, 01/430 0343

Nazaj | Arhiv

Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se