Print header

Akcija S.O.S. Evropa

Datum začetka: 24.4.2013
Datum konca: 24.4.2013

Predstavljajte si, da bežite pred oboroženim spopadom v svoji državi. Kje lahko zaprosite za mednarodno zaščito? Ker oblasti v državi prihoda ne sprejmejo vaše prošnje za azil, ostanete »nedokumentirani« - brez zaščite in v nevarnosti pridržanja in izgona. Vse pogosteje ste tarče napadov rasističnih skupin. Kje poiskati stanovanje in zaposlitev, ko končno pridobite status begunca? To so le nekatere izmed težav, s katerimi se soočajo migranti, prosilci za azil in begunci na poti v Evropo in v Evropi.

Zaigrajte z nami igro Begunec, ne jezi se! in se podajte na nevarno popotovanje migrantov, prosilcev za azil in beguncev, ki skušajo v Evropi poiskati boljšo in varnejšo prihodnost. Zaigrali jo bomo v sredo, 24. aprila 2013, med 11.00 in 17.00 na Kongresnem trgu v Ljubljani. Z metom kocke se boste podali po različno obarvanih poljih, postavljenih po trgu, in reševali izzive, dokler se igra za vas ne bo končala. Preverite z nami, ali bo to srečno ali ne.

Vabljeni.

sos-ladjice iz sol-1

Na Kongresnem trgu bomo razstavili tudi več sto papirnatih ladjic, ki so jih kot apel v podporo spoštovanju pravic migrantov, prosilcev za azil in beguncev na poti v Evropo zgibali mladi po vsej Sloveniji. Na fotografiji levo vidite nekaj ladjic, ki so nam jih poslali iz šol in bodo razstavljene.

Mimoidoče pa bomo povabili, naj zgibajo svojo ladjico s sporočilom. Vse ladjice bomo nato predali poslancem Evropskega parlamenta, ki jih pozivamo, naj prevzamejo odgovornost nadzora nad državami in inštitucijami Evropske unije glede njihovega ravnanja z migranti, prosilci za azil in begunci, ki prispejo na meje EU.

Dogodek pripravljajo prostovoljci Amnesty International Slovenije. Odvija se v sklopu kampanje Amnesty International za pravice migrantov, prosilcev za azil in beguncev na poti v Evropo in v Evropi, poimenovane »Ko ne obstajaš«.

Podobne akcije bodo na isti dan potekale v več mestih Evropske unije. V Bruslju bo Amnesty International Evropskemu parlamentu predala peticijo z več kot 50.000 doslej zbranimi podpisi, s katero zahtevamo, da:
• se z ljudmi na mejah ravna spoštljivo. Med nadzorom na meji in postopkom vrnitve morajo biti njihove pravice spoštovane, tudi pravica do prošnje za azil.
• Se spoštuje pravica migrantov in prosilcev za azil do svobode. Pridržanje mora biti skrajni ukrep, otrok pa se v Evropi za namene nadzora migracij ne sme več zadrževati.
• Ljudje na begu zaradi svojega statusa migranta ne bodo več žrtve zlorab. Tisti, ki so žrtve zlorab ali izkoriščanj, pa morajo imeti dostop do pravnih sredstev.

sos-begunci-priprava-na-akcijo

Pot migrantov, prosilcev za azil in beguncev v Evropo

Vsako leto se tisoče ljudi odpravi na nevarno potovanje čez morje proti Evropi. Nekateri skušajo ubežati oboroženim konfliktom, preganjanju iz političnih, verskih ali drugih razlogov, drugi bežijo pred revščino.

V zadnjem desetletju so evropske države poostrile ukrepe mejnega nadzora z namenom preprečitve njihovega prihoda. Vlade se pogosto poslužujejo praks, ki prisilijo migrante, da morajo izbrati nevarne poti, večkrat s smrtnimi posledicami. Prejšnji mesec je na primer v Egejskem morju utonilo šest državljanov Sirije, med njimi tudi nosečnica ter mati z otroki.

Več informacij: www.amnesty.si/migracije

Foto: Prostovoljke in prostovoljci pripravljajo igralna polja za Begunec, ne jezi se.

Nazaj | Arhiv

Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se