Print header

Festival Histerija, Gračišče, Slovenija

Datum začetka: 18.7.2013
Datum konca: 20.7.2013

V istrskem gozdu vsako leto vznikne mesto Cantalone; kilometer dolga interaktivna vizualna inštalacija, ki jo ustvari več sto umetnikov iz celega sveta. Na več kot dvajsetih tematsko obarvanih in v naravno okolje vključenih prizoriščih se odigra prek sto koncertov, gledaliških predstav, cirkuških spektaklov in drugih dogodkov. Na pašnikih in v gozdu zrastejo najrazličnejše strukture, odri, kupole ... na drevesih visijo akrobati, med vinogradi in polji se pojavljajo slikarske razstave, med grmovjem se premikajo velike lutke. Ples, etno glasba, senčno, ulično in lutkovno gledališče, cirkus, slikarstvo, maske, arhitektura, dokumentarni in animirani filmi, land-art. Umetnosti se družijo in ustvarijo edinstveno predstavo, ki jo vsak gledalec doživi po svoje, saj sam postane del dogajanja. Magično atmosfero popestrijo otroške in kreativne delavnice, kot tudi seminarji in praktične delavnice za odrasle, gozdni lunapark, tržnica domačih in eko izdelkov, knjigarne pod krošnjami, dobra hrana in pijača.

Poleg umetniške vrednosti ima dogodek visok osveščevalni pomen. Kulturno izobraževanje, sobivanje z naravo, obujanje običajev in hkratno spodbujanje novih interpretacij, kreativnosti ter osmišljevanje tradicije v modernih okvirih, to so pomembni cilji festivala HISTeRIA. Ta naj bi postal tako platforma za izmenjavo znanja in izkušenj, katalizator za medgeneracijske tokove, mesto ustvarjanja mednarodnih vezi, kot tudi možnost za prikaz in praktični preizkus zelenih alternativ.

Po "časovnemu stroju", v katerem smo gledalca pognali skozi drobovje zgodovine na sam začetek sveta, se bomo tokrat spustili v človekov notranji svet. Ta se bo kazal v obliki sanj, strahov, kot psiha ali kot ogledalo realnosti. Izkrivljena leča človeškega očesa bo dobila protiutež v iskanju novega človeka, rešenega spon subjektivnosti. Ideologija o novem človeku, svobodnem in razgledanem, bo tudi rdeča nit tokratnega festivala HISTeRIA.

Več

Nazaj | Arhiv

Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se