Print header

Festival Zbüjdi se!

Datum začetka: 12.8.2013
Datum konca: 17.8.2013

Med 12. in 17. avgustom 2013 se bo v mestnem parku v Murski Soboti že četrto leto zapored odvijal festival Zbüjdi se! 2013 po načelu: Misli globalno, deluj lokalno. S sloganom »Ne pusti času, da te obrača« se naslavlja predvsem mlade iz Pomurja in iz celotne Slovenije.  Na samem festivalu študentke in študenti socialnega dela iz Prekmurja s pomočjo prostovoljcev poskušajo osvestiti mlade, da zavzamejo aktivno in bolj kritično držo do obstoječega stanja v družbi, da vzamejo vajeti v svoje roke in skozi sodelovanje, socialne akcije in pogovor poskušajo uvajati spremembe v družbi. Poleg namenjanja pozornosti, ki je potrebna nemočnim, zatiranim in kako drugače izkoriščanim skupinam v naši družbi in tudi ljudem v socialni stiski, žrtvam nasilja in za nujnost medsebojne pomoči in sodelovanja, bo poudarek letošnjega festivala tudi na še kako aktualni temi, lokalni preskrbi oz. lokalni prehranski samooskrbi in permakulturi.

Na festivalu se bo predstavilo sodelujočim in obiskovalcem pojem »permakultura« in pomembnost lokalne in državne samooskrbe. Izvedelo se bo, kaj to sploh je permakultura, spoznalo se bo naravne metode pridelave živil, kako živeti v sožitju z naravo in uživati sadeže narave ter seveda, kako vračati naravi.
Z medgeneracijskim sodelovanjem se bodo mladi naučili modrosti naših dedkov in babic. Naučili jih bomo, kako uporabiti tisto najboljše in združiti preteklost in sedanjost, za boljšo skupno prihodnost.

Predstavili bomo, kako z nesebičnostjo prostovoljnega dela, pomagati pomoči potrebnim. Kako je prostovoljno delo nagrada sama po sebi.

Na festivalu bomo razglabljali tudi o tabu temah, socialni problematiki, rasizmu, predsodkih in stereotipih, kako premagati ovire, kako osvestiti in izobraziti ljudi ter družbo. Za razbijanje predsodkov bo letos v okviru festivala izvedena tudi »Živa knjižnica«, projekt, kateri je podrobneje predstavljen na spletni strani http://www.ziva-knjiznica.si/.

Nazaj | Arhiv

Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se