Print header

Program društva za avtizem DAN Maribor 2013/14

Objavil: Društvo za avtizem DAN Maribor
Datum začetka: 1.1.2013
Datum konca: 31.12.2014

Program društva 2013-14

 

Društvo pomaga družinam otrok z avtizmom pri informiranju o stanju, obravnavah, problemih, novostih,… s področja avtizma. Pomoč je v obliki svetovanja o obstoječih terapijah, dietah, podajanja napotkov glede programov za avtiste, strokovnjakih s področja avtizma, seminarjih, aktivnostih,...

Prizadevamo si tudi, da bi se sodoben način dela uveljavil tudi v Sloveniji (sodelovanje z zdravniki, ministrstvi, izobraževalnimi ustanovami, svetovalci na domu, pojavljanjem v javnosti...). Seveda pa s svojim delovanjem želimo o pereči problematiki seznaniti tudi širšo družbeno javnost, ki je žal o avtizmu še zmeraj premalo poučena. Na naše uporabnike se gleda kot na marginalno skupino, velikokrat tudi zavoljo nepoznavanja zatečenega problema. Veliko je tudi nestrpnosti do naših, vedenjsko drugačnih otrok, kar se kaže v distanciranju družbe, nemalokrat pa celo v bullingu, šikaniranju,….

Z aktivnostmi želimo izboljšati položaj avtističnih otrok v družbi ter dvigniti njihovo samopodobo, olajšati položaj staršem in vzgojiteljem kot tudi spremeniti otrokove vedenjske navada.

 

Aktivnosti, ki jih bomo v ta namen dodatno izvajali: 

 

1. jahanja za avtistične otroke in OPP

Kraj: Jahalni klub Kovačič na Meljskem hribu. Po predhodnem dogovoru.

2. plavanje po Halliwicku

Kraj: MTC Fontana-zgornji bazen

Kdaj: od 16:00 – 17:00 vsak ponedeljek

 

3. gibaLNE URICE (motopedagoški pristop)

OŠ Gustava Šiliha-velika telovadnica, ob sredah in petkih, med 18.30-19.30

 

4. srečanja na projektnih dnevih

Hura prosti čas, Maribor –mesto znanja in ustvarjalnosti,…

Aktivnosti potekajo čez vikend (pohodništvo), v Mariboru in okolici, s sorejenci oz. simpatizerji društva.

 

5. Son Rise-uvajalno

Son-Rise Program je zasnovan tako, da v center dejavnosti in aktivnosti postavlja otroka. Starši so glavni akterji, so tisti, ki vodijo program dela z otrokom, tisti, ki določajo, kdo in kdaj bo delal z otrokom. Izhodišče je, da ima vsak otrok, pa naj bo še tako poseben ali drugačen, poleg svojih slabosti in šibkosti tudi spretnosti in kreposti. Te spretnosti in kreposti se izkoristi za delo z otrokom v posebno opremljeni in dizajnirani ”igralni sobi”-playroomu.

 

V mesecu juniju 2013 bomo opravili izobraževanje ter program poiskusili prenesti v Maribor. Sledi oprema ustrezne sobe in izobrazba prostovoljcev za delo kot pomoč staršem pri izvedbi programa. Sledi faza aplikacije med uporabnike, ki se bodo odločili za program.

 

6. Taptotalk-uvajalno

Program, ki negovorečim-avtistm omogoča, da ekspresirajo svoje potrebe, želje,… skratka negovoreči osebi predstavlja vrata v svet komunikacije, ki je sami, zaradi še neznanih razlogov ne zmore.

 

V prvi fazi je potrebna nabava ustreznega programa iz tujine, prevod v slovenščino in oblikovanje programa primernega za avtiste. Sledi nabava ustrezne programske opreme za avtiste, ki omogoča predvajanje programa ter vzpostavitev kontakta. V tretji fazi se program aplicira na uporabnike, pri katerih se zazna potreba po tovrstni aktivnosti.

 

------------------

 

Udeležba na aktivnostih je za člane društva do izčrpanja sredstev brezplačna.

Za boljšo organizacijo vas vabimo, da se čim prej prijavite v posamezne aktivnosti. Za vse informacije smo vam na voljo na spodnjih naslovih (GSM: 031 320 401, e-naslov: sabina.herle@siol.net).

 

Delovanje društva in izvedbo nekaterih aktivnosti v letu 2011/12 so podprli: Mestna občina Maribor, Ministrstvo za zdravje RS, Zavod za šport RS Planica ter donatorji.

 

 

                                                               mag. Sabina Herle, predsednica

Nazaj | Arhiv

Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se