Print header

Mednarodni dan prostovoljstva

Objavil: Slovenska filantropija
Datum začetka: 5.12.2014
Datum konca: 5.12.2014

Slovenska filantropija ob mednarodnem dnevu prostovoljstva - 5. decembra vsake dve leti organizira kongres prostovoljstva, v letu ko kongresa ni, pa forum prostovoljstva.
Tako letos v sredo, 3. decembra, načrtujemo forum, ki si želi predstaviti moči prostovoljstva: tako za uporabnike, skupnost kot prostovoljce same. Iskali bomo odgovore na vprašanje Kako lahko prostovoljstvo prežene 'zaspanost' posameznikov? in oblikovali modele, kako lahko najrazličnejši akterji spodbujajo k prostovoljstvu. Osrednji dogodek bo potekal v Ljubljani.

Mednarodni dan prostovoljstva za ekonomski in socialni razvoj ali krajše Mednarodni dan prostovoljstva je razglasila Organizacija združenih narodov na 40. zasedanju generalne skupščine z resolucijo A/RES/40/212 17. decembra 1985. Od takrat se vlade, Združeni narodi in civilnodružbene organizacije pridružujejo prostovoljkam in prostovoljcem iz vsega sveta pri praznovanju 5. decembra, mednarodnega dneva prostovoljstva.

Tako v različnih državah sveta na ta dan potekajo parade, projekti brezplačne zdravstvene pomoči, predstavljajo in izvajajo se različni prostovoljski projekti …

Različne prostovoljske organizacije tudi v Sloveniji obeležujejo 5. december. Organizirajo okrogle mize, posvete, seminarje … in tako razširjajo in razvijajo idejo prostovoljstva, idejo solidarnosti in nagovarjajo posameznike, da začnejo opravljati prostovoljsko delo. Nekateri župani se ob tem dnevu javno zahvalijo prostovoljcem, organizirajo sprejeme, nekateri pa celo podelijo javna priznanja. 

5. december je samo en dan, ki vsekakor ni dovolj za širjenje ideje prostovoljstva. Ljudje prostovoljijo in so dober zgled za opravljanje te dejavnost vsak dan, 7 dni na teden, 365 dni na leto. 5. december je tako neskončno dolg dan.

Več o Mednarodnem dnevu prostovoljstva si lahko preberete na www.worldvolunteerweb.org.

Nazaj | Arhiv

Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se