Print header

Prostovoljska akcija NBA legend in Slovenske filantropije

06.09.2011

Na OŠ Livada je bilo danes zelo živahno in ustvarjalno, prostovoljski duh pa je povezal otroke in NBA legende, ki so večinoma vsi prihajali iz prostora bivše Jugoslavije.

NBA legende in trenerji, udeleženci tabora Basketball without Borders Europe, in prostovoljci,udeleženci Mednarodne prostovoljske šole, ter ostali prostovoljci iz okolice Rakove Jelše so  9. avgusta 2011 urejali otroško in šolsko igrišče Osnovne šole Livada. V živahnem in sproščenem vzdušju so s skupnimi močmi zamenjali oziroma pobarvali koše in nogometne gole, postavili nekaj klopi in na otroškem igrišču zamenjali gumijasto podlago, osvežili talne igre ter z različnimi motivi pobarvali cvetlična korita. V akciji, ki jo je organizirala Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, je okolica šole dobila novo, svežo podobo, mladi prostovoljci pa posebno izkušnjo in motivacijo za delo za skupnost tudi v naprej.
 
Galib iz Bosne in Hercegovine je bil navdušen, da je pomagal v lokalni skupnosti skupaj z NBA legendami. Povedal je, da so zase rekli, da so navadni ljudje, a je mnenja, da so res nekaj posebnega. In zato je vesel, da se na tak način spodbuja prostovoljstvo, ki ga bo z osvojenimi znanji in odlično izkušnjo širil doma tudi sam.
 
Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije, se je ob zaključku dogodka zahvalila športnikom za promocijo prostovoljstva in vsem za opravljeno delo za skupnost. Razveselilo jo je tudi dejstvo, da je v prostoru šole, ki je že sama medkulturno obarvana, akcija povezala posameznike iz prostora bivše Jugoslavije.  Skupaj so pokazali na bogastvo sodelovanja, sobivanja in prostovoljstva.
 
»Za malo šolo je bil to velik dogodek in po njem bo šola večja,« je prepričan Goran Popović, ravnatelj OŠ Livada, ki je bil nadvse vesel obiska takšnih zvezdnikov, saj so pokazali, da košarka ni le šport, ampak tudi usmeritev v humanitarno dejavnost. Zato tudi sam spodbuja otroke, da se vključujejo v šport.
 
V imenu športnikov se je prostovoljcem, šoli in Slovenski filantropiji zahvalil Raša Nesterović, ki mu vloga promotorja prostovoljstva in dela za skupnost ni težka. Zato si skupaj z njim želimo še več podobnih prostovoljskih akcij, ki združujejo posameznike v skupnosti in vanjo prinašajo pozitivne spremembe.   
 
Tabor Basketball without Borders Europe, ki v Ljubljani poteka med 8. in 11. avgustom, vključuje bivše NBA igralce, njihove trenerje in 50 mladih iz več kot 25 evropskih držav.  Skozi šport se na taborih, ki potekajo vse od leta 2001, gojijo socialne veščine, v okviru programa “NBA Cares” pa kreirajo tudi socialne spremembe.
  
Otroci iz Kosova, Albanije, Srbije, Makedonije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Slovenije, ki se na taboru  Slovenske filantropije  usposabljajo za nadaljnje vodenje in promocijo prostovoljstva otrok in mladih v svojih okoljih, bodo tudi zaradi konkretne izkušnje prostovoljski duh širili na svojih šolah in v svojih mestih.
 

<< nazaj | Arhiv

Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se