Print header

Kava ob 10h četrtič: z vodjo poslanske skupine ZL Luko Mescem o povezavi med umikom socialne države in prostovoljstvom

13.01.2015

Slovenska filantropija se je danes v okviru akcije Kava ob 10 h srečala z vodjo poslanske skupine ZL Luko Mescem. Krovna organizacija na področju prostovoljstva, ki v Slovensko mrežo prostovoljskih organizacij povezuje več kot 1160 članic, in poslanec Luka Mesec vidita težavo v umiku socialne države, ki svoje naloge tako prepušča tudi prostovoljskim organizacijam.

Prostovoljstvo v praksi je pokazalo, da je zakon, ki naj bi uredil področje prostovoljstva, potrebno revidirati. Primož Jamšek, vodja program Prostovoljstvo na Slovenski filantropiji, je pojasnil, da se novela zakona pripravlja in naj bi jo kmalu obravnavali na Vladi. Glavne spremembe med drugim zajemajo manj administracije in ureditev prostovoljstva v javnih zavodih.

Luka Mesec, ki vodi poslansko skupino Združene levice, je poudaril, da se tudi sam boji, da umik socialne države pomeni, da bo naloge moral prevzemati nevladni sektor. Zato je pomembno, da je področje prostovoljstva čim bolj urejeno na vseh ravneh.
Z zanimanjem je prisluhnil pozitivnim zgodbam, povezanim z izvajanjem prostovoljstva v nekaterih šolah. Ne-podporo sistemski uvedbi prostovoljstva v šole bo poskušal spremeniti v bolj pozitivno zgodbo s postavitvijo teme na agendo pristojnega odbora v državnem zboru.

Naslednje srečanje bo z vodjo poslanske skupine NSi, mag. Matejem Toninom, v sredo, 21. januarja 2015 v Opera baru.

***

Akcijo Kava ob 10h Slovenska filantropija organizira z namenom predstavitve prostovoljstva odločevalcem, ki bodo sprejemali spremembe zakonodaje s tega področja. Do aprila 2015 se bomo srečevali postopoma najprej z vodji poslanskih skupin, nato še s poslanci iz pristojnih odborov državnega zbora ter drugimi oblikovalci politik.  
      
Kava ob desetih poteka v okviru projekta Slovenska mreža prostovoljskih organizacij, ki ga financirata Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za javno upravo. 

<< nazaj | Arhiv

Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se

Slovenska filantropija FIHO
mddsz MJU
Euskladi.si Creatim Ržišnik Perc
Dostavljalec
Copyright © 2021 Slovenska filantropija, vse pravice pridržane | Politika varovanja zasebnosti | PiškotkiProdukcija: Creatim