Print header

Basketball Without Borders ob 10. obletnici v Sloveniji tudi s prostovoljsko akcijo

22.07.2011

Slovenija bo v spomin na prvi tabor, ki je leta 2001 združil mlade iz nekdanjih jugoslovanskih republik,  gostila evropski  tabor BWB. Igralci in trenerji NBA bodo skupaj z mladostniki iz Kosova, Srbije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Slovenije sodelovali na prostovoljski akciji, ki jo na Osnovni šoli Livada organizira Slovenska filantropija. Prenovili bodo igrišče, namenjeno šolarjem in  otrokom iz okolice.

Tabor Basketball without borders(BWB), oziroma Košarka brez meja, bo to poletje praznoval svojo 10. obletnico z organizacijo treh taborov, v Ljubljani,  v Riu de Janeiru in Johannesburgu. National Basketball Association (NBA) in Mednarodna košarkarska zveza (FIBA) sta leta 2001 z organizacijo prvega kampa ustanovili globalni program za razvoj košarke, ki skozi šport ustvarja pozitivne družbene spremembe na področju izobraževanja, zdravja in dobrega počutja.

Vrhunec letošnjega leta je BWB tabor v Evropi, ki bo potekal v Ljubljani med 8. in 11. avgustom. Tabor v Ljubljani bo obeležil ustanovitveni tabor, ki je povezal petdeset udeležencev iz nekdanjih jugoslovanskih republik. Poleg tega se bo letos vrnilo mnogo prvotnih NBA igralcev, vključno z NBA legendo Vladom Divcem (Srbija), ki je imel ključno vlogo pri ustvarjanju programa BWB. Druge legende na ljubljanskem taboru bodo Rašo Nesterović (Slovenija),  Dalibor Bagarić (Hrvaška), Žarko Čabarkapa (Črna gora), Bruno šundov (Hrvaška), Žan Tabak (Hrvaška) in Dragan Tarlać (Srbija).

"Po videnih grozotah, ki jih je pustila vojna na področju nekdanje Jugoslavije, se mi zdi pomembno, da na tem prostoru združimo mlade na pozitiven način skozi šport, ki je glavni namen BWB-ja," je dejal Vlade Divac. "Košarka je bila vedno predmet ponosa v Jugoslaviji in mislim, da je lahko dobro orodje za učenje strpnosti in medsebojnega spoštovanja. Navdušen sem nad tem, kako se je projekt v vseh teh letih razvil, in izjemno sem ponosen, da lahko sodelujem pri tem posebnem, jubilejnem dogodku."

"BWB je v zadnjem desetletju doživel neverjeten uspeh, zahvaljujoč FIBI, našemu marketingu, partnerjem in vsem tistim članom družine NBA, ki so se nam pridružili na poti. Ta program spodbuja razvijanje košarke po svetu, poleg tega pa skozi šport naslavljamo tudi kritična družbena vprašanja v skupnostih po svetu," je povedala Kathleen Behrens, podpredsednica programa za socialno odgovornost pri NBA-ju.

Skozi program NBA Cares NBA legende in trenerji sodelujejo v akcijah za skupnost. V Ljubljani bo tako 9. avgusta Slovenska filantropija organizirala prostovoljsko akcijo na Osnovni šoli Livada, na kateri bodo sodelovale tako legende NBA kot tudi otroci, ki so iz držav bivše Jugoslavije prišli na Mednarodno mladinsko prostovoljsko šolo. Skupaj z učenci šole bodo urejali otroško, nogometno, košarkaško in šolsko igrišče ter s skupnim delom otrokom iz Rakove Jelše omogočili prijetno igranje, športno udejstvovanje in druženje med šolskim časom in po njem.  

Akcija za skupnost tako predstavlja priložnost, da se združijo legende NBA in mladi  iz prostora bivše Jugoslavije ter skupaj pokažejo na bogastvo sodelovanja, sobivanja in prostovoljstva.

NBA in FIBA sta od ustanovitve organizirali 27 BWB taborov v 16 mestih v 14 državah po vsem svetu. Več kot 100 različnih sedanjih in nekdanjih NBA/WNBA igralcev se je pridružilo skoraj 100 trenerjem NBA v mentorstvu za 1.500 udeležencev taborov iz nekaj več kot 100 držav, med katerimi jih 17 igra v NBA.


<< nazaj | Arhiv

Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se