Print header

Kava ob 10h sedmič: Darko But in prostovoljci ob velikih naravnih nesrečah

15.04.2015

Slovenska filantropija se je 15. maja v okviru akcije Kava ob desetih srečala z Darkom Butom, generalnim direktorjem Uprave RS za zaščito in sodelovanje. Krovna organizacija na področju prostovoljstva, ki v Slovensko mrežo prostovoljskih organizacij povezuje več kot 1230 članic, je z Darkom Butom spregovorila o možnostih za sodelovanje prostovoljcev, ki niso pripadniki civilne zaščite, pri velikih naravnih nesrečah.

Generalni direktor Uprave RS za zaščito in sodelovanje Darko But je gasilec od svojega 8. leta in deluje še v nekaterih drugih društvih, ki vključujejo prostovoljce. Zato izredno ceni pripravljenost in motiviranost gasilcev in  vseh drugih pripadnikov civilne zaščite, ki so vedno pripravljeni pomagati človeku, se za to ves čas prostovoljno usposabljajo in so v stalni pripravljenosti.

Skupaj s predstavnikom Slovenske filantropije Primožem Jamškom sta ugotavljala, da veliko breme za društva predstavlja plačevanje prispevkov v zdravstveno in pokojninsko blagajno kot tudi financiranje zdravstvenih pregledov, ki jih morajo prostovoljci opraviti kljub temu, da so isti pregled opravili kot zaposleni v svojih službah.

Jamšek je poudaril, da v Skupnem letnem poročilu o prostovoljstvu niso zajeti podatki s področja civilne zaščite. V ločeni evidenci so zabeležene vse ure prostovoljcev, pripadnikov civilne zaščite, ob intervencijah, medtem ko je vseh prostovoljnih ur še veliko. But je izpostavil željo po vzpostavitvi bonitet za vse prostovoljce, ki kakorkoli pripomorejo na področju civilne zaščite. Jamšek je predlagal, da se tovrsten interes tudi zapiše v nastajajoči nacionalni strategiji za razvoj prostovoljstva.

Zaradi izkušenj in neposredne prisotnosti civilne zaščite na terenu ob velikih naravnih nesrečah, kot tudi izkušenj Slovenske filantropije pri koordiniranju interesa potencialnih prostovoljcev, je prišlo do dogovora za pričetek vzpostavitve sistema vključevanja nepripadnikov civilne zaščite v prostovoljsko delo . Skupaj bodo načrtovali, kako naj organizaciji sodelujeta, da bi take posameznike lahko vključili, ne da bi bili ogroženi in bi pripomogli k še učinkovitejši pomoči.

But je ponosen na slovenski sitem civilne zaščite, ki temelji na prostovoljskem trudu in nam ga zavidajo mnoge države tako v Evropi kot svetu.   


Kava ob desetih poteka v okviru projekta Slovenska mreža prostovoljskih organizacij, ki ga financirata Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za javno upravo. 

<< nazaj | Arhiv

Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se