Print header

Dan za spremembe tudi letos odlično uspel!

10.04.2013

Slovenska filantropija je s številnimi prostovoljskimi organizacijami in posamezniki 5. in 6. aprila organizirala že 4. Dan za spremembe, ki je bil namenjen izmenjavi predmetov z namenom zbiranja sredstev za šolske sklade.

Letos so se povabilu Slovenske filantropije odzvala številna društva, šole, občine in posamezniki, ki so v skoraj 50 krajih po Sloveniji organizirale 80 akcij izmenjave predmetov. Veseli nas, da so se številne organizacije povezale med seboj in stkale vezi, ki se bodo zagotovo pletle tudi v prihodnje. Pri organizaciji in izvedbi akcij po celi Sloveniji je sodelovalo okoli 4000 dobro razpoloženih prostovoljcev vseh generacij.

Nekatere dogodke izmenjav so obiskali tudi znani obrazi. Povabilom organizatorjev so se odzvali politiki, glasbeniki, športniki in drugi znani obrazi. Idrijo je na primer obiskal minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Pikalo, dogodka v Črnučah v Ljubljani se je udeležil Tomi Meglič, član glasbene skupine Siddharta, v Pesnici sta med drugimi, brezplačno nastopila Nuša Derenda in Alfi Nipič, šišenski Vigorground je obiskal košarkar Vladimir Boisa …

Sodelovalo je tudi podjetje Simobil, ki je organizatorjem v nekaterih krajih po Sloveniji v dobrodelne namene prispevalo telefone, tablice, modeme in SIM telefonske kartice. Z njihovo pomočjo smo tako uspeli zbrati še več donacij!

Pri tokratnem Dnevu za spremembe pa ni šlo le za promocijo prostovoljstva, ampak tudi za širjenje solidarnosti. V proti potrošniškem duhu smo velikemu številu obiskovalcev omogočili, da so na eni strani kaj koristnega prinesli in na drugi strani nekaj uporabnega zase tudi odnesli. Marsikdo je tako prišel do predmetov, ki si jih sicer ne bi mogel privoščiti. Natančnega števila izmenjanih predmetov še nimamo, smo pa izmenjali več tisoč kuhinjskih pripomočkov, gospodinjskih aparatov, pripomočkov za prostočasne aktivnosti, otroške opreme, oblačil, knjig in drugih predmetov. 

Zbrane donacije so posamezni organizatorji povečini namenili izbranim osnovnim šolam za njihove sklade ter tako pomagali otrokom iz socialno šibkejših družin, da se udeležijo šole v naravi.

Podatke o zbranih donacijah nam je doslej poslalo 12 od 80 lokalnih organizatorjev. Trenutna skupna vrednost znaša 10.000 EUR.

Sporočamo vam tudi, da so se nekatere organizacije odločile, da bodo Dan za spremembe zaradi slabega vremena, ki smo mu bil priča zadnji petek in soboto, ponovile. V nekaterih krajih bodo tako prostovoljci ponovno izmenjavali predmete. Seznam vseh dogodkov lahko najdete na našem FB profilu ter na http://www.prostovoljstvo.org/aktivnosti/dan-za-spremembe/akcije. 

Zahvaljujemo se vsem, ki ste naše dogodke medijsko podprli.

Prepričani smo, da lahko vsak nekaj prispeva. Vsak na svoj način in po svojih močeh!

<< nazaj | Arhiv

Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se