Print header

Forum o prostovoljstvu v bolnišnicah uspešno zaključen

19.11.2013

Letošnji Forum o prostovoljstvu v bolnišnicah je potekal 15. novembra v Mariboru.

Udeležili so se ga predstavniki 12 slovenskih bolnišnic, predstavnica Ministrstva za zdravje, predstavniki uradov varuhov pacientovih pravic in varuh bolnikovih pravic, prostovoljci iz bolnišnic ter aktivni člani nevladnih organizacij na področju zdravja in skrbi za bolne, študentje medicine, socialne gerontologije in sorodnih ved, predstavniki srednjih zdravstvenih šol in zdravstvene fakultete ter zainteresirana javnost.

Slovenska filantropija je s Forumom nadaljevala dolgoletna prizadevanja, da se prostovoljski program uvede v vsako slovensko bolnišnico. Vseh potreb bolnikov, predvsem po človeškem stiku, ne morejo zadovoljiti zaposleni. Prostovoljstvo v bolnišnicah predstavlja pomembno nadgradnjo, ki vpliva na kvaliteto obiska ali bivanja v bolnišnici. Spremenjene socialne razmere, novodobni urniki zaposlenih, specilizirane bolnišnice samo v nekaterih krajih, povečujejo osamljenost bolnikov. Prepričani smo, da je vpeljava prostovoljskega programa v bolnišnico, eden izmed pomembnih korakov za dobro počutje bolnika. Slednje pomembna vpliva na sam proces zdravljenja.

Letošnji forum je potekal v Mariboru kot posledica tesnejšega sodelovanja MOM in Slovenske filantropije ter skupne želje, da se prostovoljstvo vzpostavi tudi v UKC Mariboru.
Udeležence je nagovoril župan MO Maribor, dr. Andrej Fištravec, forum pa sta obogatili tudi dve gostji iz tujine, Carolyn Roe in Niamh Moore, ki sta predstavili bogato razvito prostovoljstvo v Our Lady Hospice & Care Services v Dublinu na Irskem.

Na forumu smo udeleženci na osnovi zbranih podatkov ugotovili, da z razvitostjo prostovoljstva v slovenskih bolnišnicah ne moremo biti zadovoljni.
V javnem sektorju trenutno delujeta 2 klinična centra, 10 splošnih bolnišnic, 6 specializiranih bolnišnic, 5 psihiatričnih bolnišnic in 2 bolnišnici za ginekologijo in porodništvo. Od vseh naštetih prostovoljci trenutno delujejo v UKC Ljubljana, SB Jesenice, SB Novo mesto, SB Slovenj Gradec, SB Šempeter pri Gorici, na Onkološkem inštitutu, v KOPA Golnik in Psihiatrični bolnišnici Idrija. V dveh od naštetih bolnišnic deluje le po ena prostovoljka, v dveh ostalih pa približno 5 prostovoljcev. V celotni državi je po podatkih, ki jih je Slovenska filantropija v pripravah na letošnji forum zbrala od zgoraj naštetih bolnišnic, trenutno aktivnih 212 prostovoljcev. Izraz interesa za začetek organiziranega prostovoljstva je podalo 10 bolnišnic, od katerih je ena, SB v Murski Soboti, že v uvajanju 46 novih prostovoljcev, zato bo prostovoljstvo v tej ustanovi steklo v naslednjih mesecih. V bolnišnici, ki sta jo predstavili gostji z Irske, deluje 280 prostovoljcev, v pripravah na začetek dela pri njih pa je 130 mladih oziroma srednješolcev.

Organizatorji smo želeli s forumom spodbuditi vodstvene strukture v slovenskih bolnišnicah k tehtnemu razmisleku o možnostih uvajanja organiziranega prostovoljstva, ki lahko prinese v bolnišnice dodatno kakovost pri obravnavi bolnikov in njihovih svojcev. Bolj, kot je bolnišnično osebje časovno omejeno pri skrbi za bolnike, več lahko k njihovemu boljšemu počutju prispevajo prostovoljci, ki si za druženje z bolniki lahko vzamejo čas.

Da bi predstavili različne možnosti razvoja prostovoljstva na tem področju, so na forumu poleg gostij z Irske spregovorili:
Primož Jamšek s Slovenske filantropije o novih potrebah po prostovoljski pomoči bolnikom in aktualnih vprašanjih o delu prostovoljcev na tem področju, pa tudi o pravni podlagi za vzpostavitev prostovoljstva v bolnišnici,
Tatjana Samec, prostovoljka na Onkološkem inštitutu, in Slavica Ravnik, prof. soc. ped. in spec. psihoterapije, o pomislekih in ovirah pri odločanju za uvedbo prostovoljstva v slovenskih bolnišnicah ter razlogih za prekinitev prostovoljskega delovanja,
Mira Iskrač skupaj s prostovoljci Društva Hospic o prostovoljstvu v negovalnih bolnišnicah in pri delu z umirajočimi,
Tadej Jalšovec iz Društva študentov medicine Maribor o prostovoljskih projektih njihovega društva in o novih možnosti za razvoj prostovoljstva v bolnišnicah med mladimi.

Zbrane misli in predloge letošnjega foruma bo Slovenska filantropija posredovala vsem udeležencem, pa tudi vsem slovenskim bolnišnicam in drugim strokovnim javnostim.

Na Slovenski filantropiji bomo vsem šestim bolnišnicam, ki so se foruma udeležile in še nimajo organiziranega prostovoljstva, nudili podporo pri razvoju njihovega lastnega modela s pravnimi nasveti, širjenjem praks iz drugih bolnišnic, povezovanjem z drugimi akterji in usposabljanji mentorjev ter prostovoljcev.
Tako Forum kliče k ponovnem srečanju, pregledu napredka in dodatnemu mreženju ljudi, ki brez sistemske podpore, a vztrajnim delom, dokazujejo, da je prostovoljstvo v slovenskih bolnišnicah dobra in nujna praksa.

<< nazaj | Arhiv

Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se