Print header

9. Slovenski kongres prostovoljstva

04.12.2013

9. Slovenski kongres prostovoljstva, ob 5. decembru, mednarodnem dnevu prostovoljstva, 5. in 6. december 2013, Hotel Diana, Murska Sobota

Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, pod pokroviteljstvom predsednika Boruta Pahorja ob 5. decembru, mednarodnem dnevu prostovoljstva, organizira 9. Slovenski kongres prostovoljstva z naslovom: »Gradimo skupnost za jutri«. Letos bo to največji strokovni dogodek s področja prostovoljstva, ki ga bo v Hotelu Diana v Murski Soboti gostila Mestna občina Murska Sobota.

Namen kongresa, ki ga Slovenska filantropija tradicionalno organizira vsako drugo leto, je oblikovati smernice razvoja prostovoljstva v prihodnosti. Kongres bo ponudil tudi prostor za izmenjavo raznovrstnih bogatih izkušenj. Sodelujoči – prostovoljci, mentorji, organizatorji prostovoljskega dela, podjetja, zaposleni v javnih zavodih ter vsi tisti, ki jih prostovoljstvo poklicno ali zasebno zanima, bodo soustvarjali kongres, oblikovali korake, ki jih bomo na področju prostovoljstva delali v prihodnje.
Letos ga bomo namenili temi, ki se dotika vseh nas in skupaj bomo iskali odgovore na spodnji vprašanji:
Kakšna je vloga prostovoljstva in kako lahko s pomočjo prostovoljstva gradimo skupnost?
Kako povezati prostovoljske organizacije, javne institucije in podjetja?

Z nami bodo številni zanimivi gostje, prisluhnili bomo inovativnim in edinstvenim oblikam dobrih praks iz Slovenije in tujine ter izmenjali izkušnje na delavnicah. Med drugimi bodo nastopila nekatera imena: Joseph Adamo Mussomeli, veleposlanik Združenih držav Amerike ter predstavnik mlade generacije estonskih aktivistov Marten Kaevats iz organizacije Community Tools OÜ, Marko Peterlin, Inštitut za politike prostora, Katja Kos Beck, vodja programa Živa dvorišča.

Kongres ponuja odlično priložnost za vzpostavljanje in nadgradnjo prostovoljskih programov v posameznih organizacijah. V dveh dneh ne boste pridobili samo novih znanj ter idej, temveč tudi široko mrežo organizacij, s katerimi boste lahko v prihodnosti ustvarjali skupne prostovoljske akcije.

Tradicionalni, letos že 9. Slovenski kongres prostovoljstva se bo začel v četrtek, 5. decembra ob 10. uri. Z razpravami in delavnicami se bo dotaknil različnih tem (skupnostni prostori, posameznik in skupnost, prostovoljstvo v skupnosti – primeri iz tujine, vloga lokalne skupnosti za razvoj in podporo prostovoljskih akcij, etični kodeks organiziranega prostovoljstva, organizacija skupnostne akcije - za podjetja, nevladne organizacije ter javne zavode).

V večernih urah bo na mednarodni dan prostovoljstva, 5. decembra, potekala slavnostna večerja s kulturnim programom ter podelitvijo naziva »Naj prostovoljka/prostovoljec zaposlen/a v javni upravi« in »Naj prostovoljstvu prijazno podjetje«.

V petek, 6. decembra, s pričetkom ob 9. uri, pa bomo prisluhnili primerom dobrih praks skupnostnih prostovoljskih projektov. Slovenska filantropija bo predstavila Dan za spremembe, predstavila organizacijo Dneva za spremembe v Murski Soboti, spoznali model Živih Dvorišč, obujanja skritih kotičkov ulic in povezovanja posameznikov v skupnost, kasneje pa bomo na interaktivni delavnici in delu v skupinah prešli k praksi in zasnovali dejanske skupnostne akcije: načrtovali bomo prostovoljske akcije na primeru Dneva za spremembe in tako prispevali k več optimizma v Sloveniji.

<< nazaj | Arhiv

Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se