Print header

Kava ob 10h – drugič: o prostovoljstvu z namestnico vodje poslanske skupine SDS Jelko Godec

26.11.2014

Slovenska filantropija se je danes v okviru akcije kava ob 10 h srečala z namestnico vodje poslanske skupine SDS Jelko Godec. Krovna organizacija na področju prostovoljstva, ki v Slovensko mrežo prostovoljskih organizacij povezuje več kot 1140 članic, je predstavila svoje videnje razvoja in širitve prostovoljstva, poslanka je izkazala pripravljenost, da podpre spremembe.  

Pogovor z namestnico vodje poslanske skupine SDS gospo Jelko Godec je danes potekal v sproščenem kavarniškem vzdušju. Poslanka je bila direktorica v ustanovi, ki je vključevala prostovoljce, zato področje pozna in je pri svojem preteklem delu  tudi spodbujala njegovo širitev v svojem kraju.

Prav iz dela na terenu izhaja njeno prepričanje, da ljudje še vedno premalo vedo, kaj prostovoljstvo je in predvsem, da se ne zavedajo, koliko s tem pridobi prostovoljec sam in koliko družba.

Primož Jamšek, vodja programa Prostovoljstvo na Slovenski filantropiji, je predstavil potrebo po spremembi Zakona o prostovoljstvu, ki se pripravlja že od februarja 2014 , a še vedno ni prispela v Državni zbor RS. Poudaril je, da je za organizacije in za širitev prostovoljstva pomembna tudi nacionalna strategija na tem področju.

Poslanka Godčeva je odprla vprašanje vključevanje brezposelnih v prostovoljstvo. Slovenska filantropija, ki dnevno srečuje posameznike, ki se odločajo za takšno aktivacijo v času čakanja na zaposlitev, je za zdaj žal neuspešno nagovorila Zavod RS za zaposlovanje, da bi brezposelnim kot eno od možnih usposabljanj ponudili tudi usposabljanje o prostovoljstvu. Smiselno je, da se osebe, ki si iščejo plačano delo, nagovori k prostovoljstvu, vendar je pomemben tudi način, kako se to stori. Potencialni prostovoljci pa se morajo seznaniti s tem, kaj prostovoljstvo je in kaj ni, da ne bi slučajno prihajalo do izkoriščanj. Poslanka je poudarila, da je to običajna praksa v tujini in da se bo tudi sama izkoristila instrument poslanskih vprašanj, da bi se stvari na tem področju spremenile v korist vseh.

Poslanka je ob koncu ponovno poudarila, da podpira noveliranje zakona, ki mora iti predvsem v zmanjševanje birokratizacije, še bolj nujno pa vidi pripravo in sprejetje nacionalne strategije.  

***

Akcijo Kava ob 10h Slovenska filantropija organizira z namenom predstavitve prostovoljstva odločevalcem, ki bodo sprejemali spremembe zakonodaje s tega področja. Do aprila 2015 se bomo srečevali postopoma najprej z vodji poslanskih skupin, nato še s poslanci iz pristojnega odbora državnega zbora ter drugimi oblikovalci politik.                                          

 


Kava ob desetih poteka v okviru projekta Slovenska mreža prostovoljskih organizacij, ki ga financirata Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za javno upravo. 

<< nazaj | Arhiv

Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se

Slovenska filantropija FIHO
mddsz MJU
Euskladi.si Creatim Ržišnik Perc
Dostavljalec
Copyright © 2021 Slovenska filantropija, vse pravice pridržane | Politika varovanja zasebnosti | PiškotkiProdukcija: Creatim